Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadta az amerikai hadsereg az ellenőrzést

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 3. 8:32

Az amerikai hadsereg átadta az as-Sahva milíciák feletti teljes ellenőrzést az iraki hatóságoknak. Az egykori szunnita felkelők, akiket sikerült az al-Kaida ellenes harcban az amerikai erők és iraki kormánycsapatok oldalára állítani, a lázadók elleni stratégia egyik legfontosabb és sikeres eszközei voltak.

Az al-Irakíja közszolgálati televízióban csütörtök este sugárzott interjújában Núri al-Máliki iraki kormányfő emlékeztette a milicistákat, hogy kötelesek az állam felügyelete alatt tevékenykedni és minden törvénysértésért büntetés jár.

Máliki néhány órával azután beszélt erről, hogy a 92 ezer fős as-Sahva milícia utolsó egységei feletti műveleti és pénzügyi ellenőrzést az iraki kormány egy ünnepség keretében átvette.

Az “Irak Fiai", más néven as-Sahva bizottságok (Ébredés) 2006 szeptemberén alakultak meg al-Anbár tartományban az amerikai erőket támogató törzsi vezetők kezdeményezésére. Ezek a szunniták, közöttük sok egykori felkelő az al-Kaida terrorszervezet – általuk túl véreskezűnek és szélsőségesnek ítélt – lázadói ellen fordították fegyvereiket. Az amerikaiak nagyban támaszkodtak rájuk a lázadók elleni stratégiájukban.

CímkékKAIA