Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel folyik a kiképzés

Szöveg: Palotás Levente |  2009. április 3. 8:38

Javában zajlik az MH PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) soron következő váltásának kiképzése, amely szeptembertől – Magyarország afganisztáni szerepvállalásának keretében – veszi át a feladatokat a jelenleg kint szolgáló kontingenstől. A zömében a Bocskai Lövészdandár Hódmezővásárhelyen szolgáló katonáira még további két nehéz hét vár a felkészülésben.

A PRT-7 állományának „gerincét" az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen szolgáló katonái adják, így a felkészítés első fázisának – az ott található – Zrínyi Miklós Laktanya szolgál otthonul.
A PRT-7 Kiképző Zászlóaljának katonáira az első héten sikeresen végrehajtott lő- és kézigránátdobó gyakorlatok után, a második héten sem várt könnyű feladat.
1595885714
A hétfői nap kivételével, amelyen a laktanya teljes személyi állományával közösen sorakozott fel a zászlóalj, minden reggel kimerítő testnevelés foglalkozással indult a nap. Ennek meghatározó elemei a katonák állóképességet megalapozó 3200 méteres futás, valamint a különböző erősítő és testi képesség fejlesztő gyakorlatok. A tornaórákat követően természetesen nem pihenés következett a kiképzendők részére, hanem a feszes napirendben szereplő különféle foglalkozások, amelyeket a dandár tapasztalt kiképzői tartottak, illetve egy-egy speciális szakterület vagy ismeretanyag esetén szakképzett külső előadók.

A hét egyik kiemelt tárgyköre volt a humanitárius jog, amely keretében az ICRC (Nemzetközi Vöröskereszt) képviselője tartott előadást a hallgatóságnak. Mondanivalójában kiemelte azokat a kulcsfontosságú alapelveket, amelyekhez a katonáknak minden körülmények között tartaniuk kell magukat a tevékenységük során, illetve részletesen taglalta, hogy milyen szerepet töltenek be műveleti területen az olyan nemzetközi szervezetek, mint a vöröskereszt és a katonák milyen módon működhetnek együtt ezekkel.

1595885714
 

Ezt követően a Magyar Honvédség – afganisztáni misszióját megjárt – egészségügyi katonái oktatták a felkészülőket. Tapasztalataik alapján olyan gyakorlati tanácsokkal látták el a hallgatóságot, mint például a napi akár 10-14 literes vízfogyasztás szükségessége vagy reggelente a ruházat és bakancsok ellenőrzése a skorpiók kiszűrésére.
Emellett a heti programban számos további kiképzési terület kapott helyett, például az ön- és kölcsönös segítségnyújtás elsajátítása, vagy a 93M vegyvédelmi ruházat és gázálarc használatának megismerése és gyakorlati alkalmazása.

Az első periódus ezzel még korántsem fejeződött be, a katonákra további két nehéz hét vár, amely során meg kell szerezniük azokat a szilárd alapokat, amelyek nélkülözhetetlenek a szakfelkészítések és kötelékkiképzés végrehajtásához.