Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a katari Super Herculeseket

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Lockheed Martin |  2011. október 3. 17:55

Legutóbb májusban adtunk hírt a katari C-130J szállítógépekről, akkor a Lockheed Martin mariettai gyárában ugyanis végeztek az első gép összeszerelésével. Az elmúlt hónapokban a gyártó tartotta az előzetesen beígért határidőket, így szeptember 28-án ismét jeles eseménynek lehettek tanúi a mariettai gyárban egybegyűltek: ezen a napon hivatalosan is átadták a katari delegációnak a megrendelt négy Super Herculest.

Az átadási ceremónia után a gépek október hónap folyamán érkezhetnek meg a katari légierőhöz. Lorraine Martin, a C-130-as program alelnöke elmondta: „Történelmi jelentőségű nap ez a katari fegyveres erők és a Lockheed Martin számára, hiszen most már Katar is a globális C-130-as család tagja lett. A C-130J-k beszerzése révén jelentősen javul Katar légi szállítási kapacitása. A Közel-Kelet első Super Hercules üzemeltetőjeként Katar kivételes helyet foglal el a C-130 történelmében."

Katar még 2008 októberében írta alá azt a 393,6 millió dolláros szerződést, melynek értelmében négy darab meghosszabbított törzsű C-130J-30 Super Herculest vásároltak. A gépek leszállításán túl a szerződés tartalmazza a személyzet és a műszakiak kiképzését, pótalkatrészek, tesztberendezések, földi kiszolgáló eszközök, illetve a teljes logisztikai háttér biztosítását is.

1595925358