Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átalakul a Nemzetbiztonsági Tanács

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 9. 12:01

Erősíti a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai szerepét Barack Obama amerikai elnök, napokon belül kibővíti állományát és kiszélesíti döntéselőkészítői feladatkörét – írta az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójára hivatkozva a The Washington Post.

Az átszervezés nyomán a tanács működése alapjaiban változik meg az előző kormányciklusokhoz képest – mondta a lapnak James Jones. Mint kifejtette, a nemzetbiztonsági tanács (NSC) ezentúl nemcsak a hagyományosan a hatáskörébe tartozó külpolitikai, hanem belpolitikai kérdésekkel is foglalkozni fog.

A testület összetétele az éppen tárgyalt kérdés függvényében rugalmasan változik majd, üléseire a külügy- és védelmi miniszter mellett más tárcák vezetői, sőt minisztériumi osztályvezetők is meghívást kaphatnak.

A nyugalmazott tábornok elmondta, hogy az NSC külön részlegeket alakít ki a XXI. század olyan nagy kihívást jelentő kérdéseinek megválaszolására, mint a virtuális tér biztonsága, az energiaügy, a klímaváltozás, a nemzetépítés, továbbá az infrastruktúra fejlesztése. Állítólag több olyan feladatot is, amelyet eddig a 2001-es terrortámadások után a Bush-kormány által létrehozott belbiztonsági minisztérium felügyelt, átsorolnak a kibővített NSC-hez.