Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Athénban tárgyalt Tömböl László

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 19. 10:32

Görögországban tárgyalt csütörtökön Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke Dimitrios Grapsas vezérezredessel, a Hellén Fegyveres Erők vezérkari főnökével, egyebek közt arról, hogy újra dolgozhassanak magyar katonák a NATO görög területen lévő légierő hadműveleti központjában.

Mint Tömböl László vezérezredes telefonon elmondta, Dimitrios Grapsas görög vezérkari főnökkel folytatott megbeszélésein áttekintették a kiképzés, felkészítés, illetve a katonai műveletekben való részvétel és e műveletek támogatása terén megvalósuló együttműködés kérdéseit. Megvitatták emellett annak a lehetőségét, hogy a Magyar Honvédség egy tisztje és egy tiszthelyettese 2010-től ismét dolgozhasson az észak-atlanti szövetség görögországi légierő-hadműveleti központjában.
“Ez egy ugyanolyan több nemzetiségű légierő-hadműveleti központ (CAOC), mint amilyet Olaszországban is működtet a NATO. 2006-ig voltunk itt jelen, és most szeretnénk visszatérni ebbe a központba" – mondta.

A Honvéd Vezérkar főnökét fogadta Evangélosz Meimarakisz nemzetvédelmi miniszter is. Tömböl László mindkét tárgyalópartnerének megköszönte azt a pénzügyi támogatást, amelyet Görögország a magyar vezetésű afganisztáni újjáépítési csoportnak (PRT), illetve az ottani – Baglán tartományi – civil újjáépítési programok megvalósításához nyújt – idén összesen 300 ezer eruó értékben -, továbbá azt a hozzájárulást, amelyet Athén az afganisztáni helikopterprogram költségvetéséhez biztosít.
A megbeszéléseken áttekintették a katonai kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit is. Ebben – mint a magyar tábornok elmondta – magyar részről az egymás gyakorlatain való részvétel, tapasztalatszerzés, illetve a krétai lőtér további igénybevétele merül fel.