Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áthidalták az akadályt

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2023. március 31. 8:14

Négyhetes felkészülésük zárásaként sikeres vizsgát tettek a TMM-3 nehézhídrakó kiképzésen résztvevő katonák március 30-án, csütörtökön, a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél.

A KRAZ típusú tehergépjárműre szerelt TMM-3 nehézhídrakó felszerelés egy úgynevezett ollós rendszerű, gyorstelepítésű hadihíd készlet, amely kiválóan alkalmas a nehezen járható terepszakaszok és bombatölcsérek áthidalására, rombolt út- és hídelemek pótlására, valamint személy és gépjármű forgalom biztosítására egyaránt.

RT1_1345

Egy készlet négy hídelemből áll, három bakaljzatos és egy bakaljzat nélküliből, amelyekkel maximum 40 méter hosszú, legfeljebb 3 méter mély akadályt lehet áthidalni – mondta a honvedelem.hu kérdésére Korom Ferenc főtörzsőrmester, a hídépítő zászlóalj szakaszvezénylő altisztje, hozzátéve: a hadihíd 60 tonna összsúlyú lánctalpas, illetve 11 tonna tengelyterhelésű gumikerekes járműveket bír el.

RT1_1512

A hadihíd telepítését minden esetben a lehetséges átkelőhely felderítése előzi meg, majd kitűzik a híd tengelyét. A hídépítés helyszínének berendezése után kezdődhet meg a hídmezők telepítése.