Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges kiképzés földön és víz(b)en

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. március 31. 7:00

Megtartotta második tábori kihelyezési hetét az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár. A harci búvárok a napokban merüléssel és éleslövészettel egybekötött komplex feladatot hajtottak végre a Holt-Tiszán, valamint az MH Kiss József 86. Helikopterdandár lőterén.

A szituációs feladat során a csoport katonái egy felderítő búvárpárral és egy harci úszó csoporttal mérték fel, majd biztosították azt a pontot, ahol partot értek. Ezt követően a csoport rohamozó egysége taktikai evezéssel érkezett meg a már biztosított partszakaszra.

Komplex_feladat_búvár_Rácz (4)

Az újjászerveződés után a különleges műveleti operátorok harcszerűen közelítették meg az elkerített célobjektumot, amelyen átjárót nyitottak és behatoltak a területre. Az alcsoportok egymás biztosításával haladtak a kijelölt épület, jelen szituációban a belső lőtéren ideiglenesen felállított taktikai ház felé. A rohamozó katonák behatoltak az épületbe, ezzel egyidőben a támogatók tűzfedezetet biztosítottak számukra. Az épület megtisztítását és átvizsgálását követően a különleges műveleti csoport tagjai végül hátravontak a kiemelési pontra.

Komplex_feladat_búvár_Rácz (28)

A búvárcsoportok számára kiemelten fontosak a komplex műveletek, hiszen végrehajtásukkor az alaprendeltetésükből eredő vízfelszín feletti és alatti kijuttatási módokat egyaránt be tudják illeszteni a teljes feladatrendszerbe. Az összetett kiképzésnek köszönhetően a katonák minden részfeladatot be tudtak gyakorolni, ezért a mostani és a hasonló felépítésű gyakorlatok segítségével a harci búvár csoportok magasabb képzettségi szintet érhetnek el.