Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átléptek a katonaéletbe

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. december 22. 7:47

Félszáz, a tizenharmadik Egységes Alapkiképzési Programot sikeresen teljesítő katona tett esküt ünnepélyes körülmények között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dísztermében, december 21-én.

Dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka köszöntőjében hangsúlyozta: „hazánk és Európa biztonsági helyzete alapjaiban változott meg az utóbbi időben, a Magyar Honvédségnek pedig az új viszonyok között kell képesnek lennie a magyar emberek biztonságának garantálására.”

„Láthatjuk, hogy a béke nem statikus érték, hiszen állandóan meg kell érte küzdeni” – fogalmazott a parancsnok, hozzátéve, hogy ehhez elengedhetetlen a Magyar Honvédség megújítása, beleértve a modern haditechnikai eszközök hadrendbe állítását, egy új szemléletmód kialakítását és a szervezeti kultúraváltást is. Mint mondta, utóbbinak egyik alappillére a tartalékos katonákból álló rendszer.

„A mai napon esküt tevő katonák életének egy új állomását, egy új kezdetét ünnepeljük, hiszen a civil életből átléptek a katonaéletbe. Elszántságukat és felkészültségüket kifejezték felénk attól a naptól kezdve, hogy átlépték a laktanya kapuit és kitartottak a szolgálat első meghatározó időszakában, az alapkiképzés során. Eredményesen, elhivatottan, katonai rendben és fegyelemben hajtották végre az Önök számára szabott feladatokat” – zárta ünnepi gondolatait dr. Drót László dandártábornok.

07_HSZ6837

Az ünnepélyes esküt Bodai Barna közkatona mondta elő, aki – mint fogalmazott – amellett, hogy ezt hatalmas megtiszteltetésként élte meg, felemelőnek érezte, hogy őt választották a feladatra. Az is lelkesítően hatott rá, hogy az eskü közben láthatta a bajtársait. Hozzátette: évek óta foglalkozik katonai hagyományőrzéssel, így az eskü letételével „egy nagyon régi gyerekkori álom valósult meg.” A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja is.