Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atomerőműveket nem támadnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 3. 7:25

India és Pakisztán kicserélte atomlétesítményeinek jegyzékét egy megállapodással összhangban, amely tiltja egymás nukleáris objektumainak megtámadását fegyveres konfliktus esetén – közölte az indiai külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a listák kölcsönös kicserélése egy időben történt, diplomáciai csatornákon át, Újdelhiben és Iszlámábádban.

A két szomszédos atomhatalom 1992. január 1. óta, minden év első napján jegyzéket vált atomlétesítményeikről az 1988-ben aláírt megállapodással összhangban. India és Pakisztán egyaránt 1998 nyarán hajtott végre kísérleti atomrobbantásokat.

A két ország 1947-es függetlenné válása óta három háborút vívott egymással – ebből kettőt Kasmír birtoklásáért. India és Pakisztán 2004-ben kezdett tárgyalásokat a kasmíri kérdéskör és más viták lezárására. A tavalyelőtti mumbai merényletek után azonban India “parkolópályára" tette a békefolyamatot. India szerint a pakisztáni Laskar-i-Taiba fegyveres csoport követte el a támadásokat, amelyekben 179 ember vesztette életét.

Címkékrobbantás