Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átszervezések az amerikai légierőben

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 30. 14:57

Minimum tizenkétezer katona munkáját érinti az a nagy mértékű átalakítás, aminek következtében az Amerikai Egyesült Államok légierejének néhány bázisa új feladatokat kap. Ennek következtében helyeznek át, vagy állítanak le hatszázötven repülőgépet.

A változások érintik az F-22 Raptor egységeket, 350 darab F-35 Lightning II-est osztanak be négy légibázisra, amelyek leváltják az ott lévő F-16 Fighting Falconokat. Ezeket nyugdíjazzák. Felállítanak egy bázist, amely otthont ad a 37 darab MC-12W Liberty felderítőgépeknek, és megnevezik azokat a Légi Nemzeti Gárda egységeket, melyek megkapják majd a C-27J szállítógépeket.

Az „újraosztás" nagy győztesei: a Utah államban található Hill és az arizonai Luke légibázisok, melyek jelenleg a világ legnagyobb F-16 bázisai. A jövőben F-35-ösöket kapnak, melyekkel a jelenlegi gépeiket cserélik le.
Az egyetlen vesztesnek pedig a Holloman légibázist lehet nevezni, mivel onnan az F-22-eseket Floridába, a Tyndall légibázisra telepítik.

A légierő a változásokról szóló bejelentést még július 29-én tette meg. Összefoglalva az alábbi döntéseket hozták meg:

1595906709

F-16 FIGHTING FALCON

A Holloman légibázis F-16-osokra áll át az F-22-esek elvesztését követően. Két Fighting Falcon század pótolja majd a két elvesztett Raptor századot. 2011 októberében kezdik meg várhatóan az átállást, és 2013 júliusára fejezik be teljesen.
A bázis továbbra is otthont ad az MQ-1 Predator és MQ-9 Reaper gépekre történő kiképzéseknek, illetve vendégül látják a német légierő gépeit és pilótáit.

F-22 RAPTOR

A légierő döntése alapján újracsoportosítják az F-22-es egységeket, mely lépéssel többek között pénzt spórolnak meg. Összesen 188 darab Raptor áll hadrendbe a légierőnél, de majdnem 250 F-15-t és F-16-t

1595906709
küldenek a repülőgép temetőbe, a „boneyard"-ba.
Mivel a Holloman légibázison a pilótanélküli felderítőgépekre történő kiképzés mértéke egyre nagyobb lett, így a leterheltség miatt célszerűnek tűnt, hogy innen adják át a Raptorokat a többi légibázis számára.
A légierő még nem közölte, hogy pontosan melyik század költözik majd Floridába, ahol a Tyndall bázison már szolgálatban áll egy F-22-es század, mégpedig az, ahol a típus újonc pilótái az első repüléseiket megtehetik a gépen. A gyakorló század mellett az új egység viszont már harci feladatokat fog ellátni.
A Tyndall légibázist korábban sebezhetőnek találták, mivel az, hogy csak egy század üzemel, okot adott volna a későbbiekben az esetleges felszámolására.
A másik századot feloszlatják, és a gépeit szétosztják. Hat gép kerül Langley-be, Virginiaba, szintén hat kerül Elmendorf-ra, Alaszkába, míg a maradék két gép Nellisre kerül Nevadába.

F-35 LIGHTNING II

Három jelenlegi F-16-os bázisra kerülnek majd az első F-35-ösök.
Harci feladatokkal a Burlingtonban és a Hillen települő gépeket fogják majd ellátni.
Hillre az első gépek várhatóan 2013 júliusában kerülnek majd, és a század 2015-re áll fel teljesen. További két század átfegyverezését tervezik 2019-ig. A Vermont államban lévő Burlington a Légi Nemzeti Gárda bázisa, ide az első gépeket 2018 októberére várják, és az év végére be is fejeződik az típuscsere.

1595906709
Az első gépek ide 2013 augusztusában kerülnek majd, és a tervek szeirnt 2017 októberére mindhárom század teljesen feláll.
Azok az F-16-osok, melyekre nem lesz többé szükség, nyugdíjba vonulnak.

Az első megálló a leendő F-35-ös pilóták számára az Eglin légibázis lesz. Itt együtt képzik majd a légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság pilótáit. Az itt állomásozó 33. Vadászrepülő Ezred 58 darab JSF gépet kap majd.
Miután a légierő pilótái Eglinen megismerkedtek a géppel, a további szükséges tudást a Luke légibázison, az F-35-ös légierő számára kifejlesztett változatán sajátíthatják el a későbbiekben.
Több bázis is pályázott az első Joint Strike Fighterek megkaparintására, mint például a Boise Légi Nemzeti Gárda Támaszpont Idaho államban, a Mountain Home Légibázis szintén Idahoban, a Shaw légibázis és a McEntire Egyesített Nemzeti Gárda bázis Dél-Karolinában, illetve a Tucson gárdista légitámaszpont Arizonában, de ők ezidáig kimaradtak, de mivel a légierő összesen 1763 JSF gép vásárlását tervezi, így a jövőben még rengeteg gépet fognak elhelyezni különböző bázisokon.

MC-12W

A felderítő feladatokat ellátó Beale légibázis észak kaliforniában

1595906710
jelenleg U-2 Dragon Lady és RQ-4 Global Hawk típusú gépeket üzemeltet, de várhatóan ide kerülnek majd a harci feladatokat ellátó MC-12W gépek.
Az átképzés helye továbbra is a Missisipi Légi Nemzeti Gárda bázisán történik majd Key Fielden.
A légierő 37 darabot tervez vásárolni a két hajtóműves légcsavaros gépből, amely a Beechkraft King Air 350 katonai változata.
Hogy pontosan mennyi MC-12W fog Bealen állomásozni, azt nem tudjuk. A kiképzésre szánt gépek kivételével mindre Irak és Afganisztán fölött van szükség.
Mivel a gépeknek nincs hazai bázis kiválasztva, a pilóták, akiket kiképeztek az MC-12W-re a hathónapos kiküldetés után a régi bázisukra térnek vissza és ott repülnek tovább.
Bealen kívül még például az Altus, a Key Field, a Langley, a Robins és a Whiteman légibázisok is szerettek volna ezeknek a gépeknek otthont adni.

C-27J

1595906710

A júliusi bejelentésben leszűkítették azokat a lehetőségeket, ahova a jövőbeli C-27J szállítógépek kerülhetnek majd, melyek a hadsereg számára látnak majd el támogató feladatokat, illetve a Nemzeti Gárda egységei között repülnek majd.

A potenciális jelöltek a C-27J századok állomásoztatására a Boise és a montanai Great Falls nemzetközi repülőterek. A gyakorló századok esetében pedig a Key Field és a Mansfield Lahm ohiói regionális repülőterek jöhetnek szóba, de a végső döntés majd csak leghamarabb 2011-ben születhet meg.