Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a patakparton és az útkereszteződésekben

Szöveg: Szűcs László |  2010. augusztus 30. 13:58

A 34. héten, azaz augusztus 23–29. között hatvan bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül húsz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1492 bejelentést kaptak.

Augusztus 23-án a Fejér megyei Csabdiból kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Szabadság úton található egyik családi ház udvarán, földmunkák közben, több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, 82 milliméteres aknagránát, egy 75 milliméteres páncélgránát, valamint egy német gyártmányú kézigránát került elő a földből. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon a Pest megyei Szigetszentmiklóson is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a településen épülő élelmiszer-áruház földmunkálatai közben egy magyar gyártmányú, 81 milliméteres aknagránátra bukkantak a munkások. A második világháborús veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

 

Augusztus 24-én a Somogy megyei Marcaliból érkezett a telefonhívás az ezred tűzszerész ügyeletére, amely szerint a Gárdonyi utcában található egyik családi ház kertjében, földmunkálatok közben, egy német gyártmányú, 75 milliméteres repeszgránát került elő. A robbanószerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr megsemmisítette.

Augusztus 25-én Győrből kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amelyből kiderült, hogy a 82-es számú főút mellett, a Pándzsa-patak közelében egy túrázó világháborús robbanószerkezetet talált. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 105 milliméteres légvédelmi repeszgránát került elő a földből, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Augusztus 27-én a Pest megyei Gödöllőn akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Thegze Lajos és a Márki Sándor utcák kereszteződésében végzett földmunkálatok során ugyanis egy 82 milliméteres aknagránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette járőr semmisítette meg.

Augusztus 28-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődre vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Váci Mihály és a Zrínyi Miklós utcák kereszteződésében, az itt végzett közműfektetési munkálatok közben, második világháborús robbanószerkezet került elő. A 81 milliméteres, német gyártmányú aknagránátot a Martin László főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.