Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Attasélátogatás Győrben és Pápán

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. június 20. 10:14

A Budapesti Katonai Attasétestület huszonhárom tagja tett látogatást az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél és az MH 47. Bázisrepülőtéren június 13-án és 14-én. A látogatások során a küldöttek betekintést nyertek az alakulatok felépítésébe, feladat- és hatáskörébe, valamint megismerték azok főbb technikai eszközeit.

Attase_latogatas_Gyor_Papa_20230613-14_08 copy

A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály szervezésében a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék Győrbe és Pápára látogattak annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kapjanak a Magyar Honvédségről.

A rakétaezred múltjáról, szervezeti felépítéséről és feladatrendszeréről Matyi Tibor Mihály ezredes, az alakulat parancsnoka tájékoztatta a testület tagjait. A prezentációt követően statikus haditechnikai bemutatón megtekintették az alakulat főbb légvédelmi eszközeit. Ezt követően a csapatmúzeum és a haditechnikai park bejárásával az attasétestület nemcsak a jelenről, hanem az ezred történelmi hátteréről is átfogó képet kapott.

Attase_latogatas_Gyor_Papa_20230613-14_20 copy

Az MH 47. Bázisrepülőtéren Magasy Zsolt ezredes, parancsnok ismertette a bázis feladatrendszerét, majd a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing – HAW) részéről Peder Söderström ezredes, a szervezet parancsnoka tájékoztatta a Budapesti Katonai Attasétestület tagjait az alakulat felépítéséről, feladatrendszeréről és képességéről. A NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda (NATO Airlift Management Programme Office) feladatait Neil Terrill helyettes programmenedzser mutatta be, a C-17-es repülőgép képességeiről és a Boeing-csoport feladatrendszeréről pedig Mark Hayes, a Boeing bázismenedzsere tartott előadást.

Az előadások után az attasék bázislátogatás keretében megismerhették az utasbeléptetés során alkalmazott biztonsági intézkedéseket, majd bemutatták részükre a C-17-es repülőgép pilótafülkéjét és rakterét. A bejárás további részében testközelből ismerkedhettek az alakulat tűzoltójárműveivel, valamint a speciális, külön a repülőterekre fejlesztett Rosenbauer Panther típusút tűzoltóautók oltási képességeivel. A bejárás a repülésirányító toronyban ért véget, ahol betekinthettek a légiforgalmi irányítók munkájába.