Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átvették oklevelüket a végzős honvéd tisztjelöltek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2022. augusztus 17. 19:33

„Kiművelt, hazájukat szerető, bátor emberfők sokaságára bizony nagy szüksége van ma a nemzetnek” - jelentette ki Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2022-ben végzett honvéd tisztjelöltjeinek oklevélátadó ünnepségén, augusztus 17-én, szerdán, Budapesten.

NKE_oklevél_PÁT (27)

A Ludovika arénában tartott ünnepségen a miniszterhelyettes kijelentette: napjainkban a világ kíméletlen őszinteséggel mutatja meg valódi arcát, a jót, a rosszat, a kegyeset és a kegyetlent is. „Önöknek honvédtisztként kell majd szembenézniük valamennyivel. Legtöbbször az lesz a feladatuk, hogy végrehajtsák feletteseik parancsát, tudva, hogy olykor ugyan befolyásolhatják a dolgok menetét, máskor viszont nem. Néha velünk születnek döntések, néha pedig nélkülünk. Máskor úgy hozzák meg egyéni döntéseiket, hogy önök mögött egy nemzet áll, amely bízik az önök bölcsességében és tapasztalatában” – hangsúlyozta Vargha Tamás.

„Önök most egy új útra lépnek. Maguk mögött hagyják a biztos szülői hátteret, az egyetem és a Ludovika óvó-védő közösségét. Önöknek most a megszokottól eltávolodva, a biztonságostól idegen és szokatlan terepen kell majd helytállniuk. A diplomaosztó egy hosszú és kalandos utazás kezdetét jelenti, a tengerre szállás pillanatát. Mint tudjuk, ahhoz, hogy felfedezzünk egy kontinenst, nagyon bátornak kell lenni: a biztonságos parttól, a hullámok ringatta hajóra szállni. Nem elég csak bátornak lenni, ismerni is kell az irányt, mindenekelőtt azt, hogy hová kívánnak érkezni” – fogalmazott a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, aki azt kérte a tisztjelöltektől, hogy minden helyzetben tisztelettel, alázattal és becsülettel, fegyelmezetten álljanak helyt és hajtsák végre feletteseik parancsát. De mindig találjanak alkalmat arra is, hogy az álmaikért tegyenek és higgyenek azok megvalósulásában. „Ez a hit az erő, amely mozgásban tart, amely tovább lendít majd a mindennapi rutin és a csüggedés pillanatain. De akkor is ott lesznek majd, akik ma itt önökkel együtt ünnepelnek, hogy jelezzék, nincsenek egyedül” – húzta alá Vargha Tamás.

NKE_oklevél_PÁT (26)

„A tisztképzés együtt menetel a haderőfejlesztéssel és az egyetem készen áll arra, hogy a honvédelmi képességek erősítésében reá háruló feladatokat magas színvonalon végrehajtsa” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Hozzátette: a haza fegyveres védelmének szolgálata magasztos hivatás, amely egy rendkívül bonyolult feladatrendszert foglal magába, mert olyan háborús helyzetekre történik a felkészítés, amiről szerencsére nincsenek hazai tapasztalatok. Kitért arra is, hogy az egyetem minden elméleti alapot képes megadni és a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség támogatásával maradéktalanul biztosított a gyakorlati oktatás. Ezt bizonyítja, hogy évtizedek óta először végeznek a hazai tisztképzésben katonai pilóták is.

Deli Gergely figyelmeztetett arra is, hogy a bonyolult biztonsági környezet miatt a honvédelem kiemelt jelentőséggel bír. „Nagy szükség van kiválóan felkészült parancsnokokra, szakemberekre, akik képesek a megújuló honvédséget vezetni, működtetni. A történelmi léptékű haderőfejlesztési program, valamint a katonák kiemelt megbecsülése azt igazolja, hogy a magyar emberek számítanak a katonákra. Biztos vagyok abban, hogy ők ennek az elvárásnak önzetlen szolgálatukkal maradéktalanul megfelelnek” - hangsúlyozta.

NKE_oklevél_PÁT (9)

A rektor kitért a katonai felsőoktatás átalakítására is. Elmondta: elkészült a Nemzeti Honvédtisztképzés Új Rendszerének koncepciója és kidolgozták az ennek megfelelő Képzési Kimeneti Követelményeket. „A tisztképzés fejlesztéséhez kapcsolódik a honvéd tisztjelöltek jogviszonyának megváltozása. A magasabb követelmények magasabb illetménnyel és nagyobb szabadsággal járnak. Ez a korábbinál sokkal inkább aláhúzza az egyéni felelősséget, mert ezekkel a lehetőségekkel okosan kell élni” – emelte ki.

„Az oklevélátadó ünnepség egy négyéves képzés befejezése. A sikerért sokan, sokat és önzetlenül dolgoztak” - mondta dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, aki ünnepi beszédében kitért arra, hogy régóta nem volt olyan bonyolult a biztonsági környezet, mint napjainkban és rég nem szembesültünk ilyen fokozottan a biztonság katonai kihívásaival. „Békeidőben sem egyszerű a honvédtiszti hivatás kezdete, de ez most különösen bonyolult lesz. A legfiatalabb tiszti évfolyamnak ebben a műveleti környezetben kell helytállnia és semmi kétségem sincs afelől, hogy ezt esküjükhöz méltóan meg is fogják tenni” – tette hozzá.

NKE_oklevél_PÁT (8)

Pohl Árpád dandártábornok emlékeztetett az egyetemi évekkel járó kihívásokra, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a megszerzett széleskörű műveltség és mély szaktudás nem elég. „Egész életükben folyamatosan tanulniuk kell, mert csak így lesznek naprakészek és sikeresek. Önök mindent tudnak, ami a pályakezdéshez és a későbbi eligazodáshoz szükséges. Legyenek magabiztosak, határozottak, de jellemezze mindannyiukat a pályakezdőkhöz illő szerénység. Soha ne feledjék, egy honvédtiszttel szemben nemcsak az az elvárás, hogy a szolgálatban járjon az élen, hanem tegye ezt az élet minden területén” – húzta alá.

Az ünnepségen kinevezéseket és elismeréseket is átadtak, majd a hallgatók átvehették oklevelüket, váll-szalagukat és avatási szablyájukat.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Zsiga Tamás, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Schmittné Makray Katalin, zászlóanya.