Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Automata leszállórendszert teszteltek

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. december 18. 9:53

Az amerikai légierő (USAF) sikeresen tesztelte az F-16-os vadászgépek új, automata leszálló szoftverét. Hasonló rendszereket már az 1990-es évek óta gyártanak a kereskedelmi repülőgépek számára.

Az elmúlt évben az USAF C-130 típusú szállítógépein is tesztelték az új szoftvert, melynek kedvező tulajdonságait a próbák is igazolták.

A robotrepülőgépek (UAV) esetében is végeztek hasonló teszteléseket, hiszen ebben az évben az MQ-1B Predator-t felváltó MQ-1C Sky Warrior is próbarepülést hajtott végre az új automata le-, illetve felszálló szoftverrel. Segítségével könnyebbé és biztonságosabbá válik mind a vadászgép, mind a robotrepülőgép irányítása a leszállás során. Az UAV-k esetében már létezik pár darab teljesen automata robotrepülőgép, ami gyakorlatilag nem igényel emberi irányítást. A légierő nagy hangsúlyt fektet az UAV-k egyre nagyobb arányú automatizálására, mivel az irányító személyzet ezzel nagyon sok plusz munkától szabadulna meg. Az automata rendszerek a pilóta vezette repülőgépen is hatékonyan bevethetőek, hiszen ezáltal kevesebb feladat hárul a pilótára.