Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpia után halálbüntetés

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 18. 9:50

Egy kínai bíróság halálra ítélt két ujgur nemzetiségű férfit azzal a váddal, hogy szabotálni akarták a pekingi olimpiát, és ebből a célból súlyos terrortámadást hajtottak végre pár nappal a játékok kezdete előtt.

Az ítéletet annak a városnak, Kasgárnak a bírósága mondta ki, ahol az augusztus 4-i támadásban 17 rendőr halt meg. A város Kína nyugati határa közelében, a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen, az egykori selyemút mentén fekszik. E területen 8,3 millió muzulmán vallású, a török népek csoportjához tartozó ujgur él, s e közösség soraiban szeparatista mozgalmak működnek.

A bíróság szerint a vádlottak a Kelet-Turkesztáni Iszlám Párt (ETIM) tagjai.

A támadást egy lopott teherautóval hajtották végre, amellyel belerohantak a reggeli futógyakorlatukat végző rendőrökbe, s akit csak tudtak, halálra gázoltak, majd házilagos készítésű gránátokkal és késsel folytatták a vérengzést. A merényletet erőszakhullám követte Hszincsiangban. Az ETIM-et az ENSZ a terrorista szervezetek listájára tette.

Egy száműzetésben működő ujgur szervezet, a németországi központú Ujgur Világkongresszus szóvivője elítélte a szerdai bírói döntést, mondván, hogy az ujgurok jogfosztottak Kínában, és bárkit közülük letartóztathatnak minden ok nélkül.