Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Avatási szablya: a helytállás szimbóluma

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. augusztus 18. 16:02

Ünnepélyes keretek között megkapta vállszalagját és szablyáját az MH Ludovika Zászlóalj tisztavatás előtt álló száztizenegy hallgatója, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében, augusztus 17-én.

„Saját tapasztalatból mondom, hogy az elmúlt néhány év volt életük egyik legszebb és bizonyára legmeghatározóbb korszaka” – kezdte köszöntőjét Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára. „Készen állnak arra, hogy a társadalom egyik legértékesebb tagjaivá váljanak” – hangsúlyozta, amelyhez kapcsolódva hozzátette: „Önök nyelveket beszélő, korszerű tudással felvértezett, fegyelmezett és hazaszerető katonák. Biztos vagyok benne, hogy önök mindenütt helyt fognak állni, ugyanis jó alapokat kaptak, amelyekre lehet építeni.”

„Biztosíthatom önöket, hogy a haza védelme a magyar kormány prioritásai közé tartozik. Ebben az elkötelezett munkában a Magyar Honvédség számít önökre” – emelte ki, nyomatékosítva az ehhez szükséges folyamatos tanulás, alázat és elhivatottság jelentőségét. „Tisztként nagy felelősséggel kell helytállniuk. Felelőséggel tartoznak önmaguk, beosztottjaik és hazájuk iránt is, és azért is, hogy milyen kép alakul ki a társadalomban a Magyar Honvédségről.”

Gion Gábor az átadott emléktárgyak kapcsán felhívta rá a figyelmet, hogy a szablya a magyarok egyik legősibb fegyvere. „A honfoglalástól kezdve, a végvári küzdelmeken és a Rákóczi-szabadságharcon át a katonák fegyverzetének állandó része volt. Mindig a hősiességet és a helytállást szimbolizálta, viszonyulási pont a megváltozott világban és szimbólum a kihívások idején” – fogalmazott.

Kard_es_vallszalag_adomanyozo_unnepseg_NKE_20230817_08 copy

A hallgatók hadnagyi vállszalagukat dr. Böröndi Gábor vezérezredestől, a Honvéd Vezérkar főnökétől vehették át, avatási szablyájukat pedig Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára adta át nekik. Az ünnepségen a Honvéd Vezérkar főnöke Ludovika-gyűrűt adományozott Borsos Vivien és Tóth Zoltán hallgató zászlósoknak kiemelkedő tanulmányi eredményükért és helytállásukért, illetve dr. Harangi-Tóth Zoltán őrnagynak kiemelkedő nevelői és oktatói tevékenységéért.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja; Szücs Péter alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnoka; dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, illetve Schmittné Makray Katalin, az MH Ludovika Zászlóalj zászlóanyja.