Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indulhat a Hiúzok gyártása hazánkban

Orbán Viktor: a békéhez lelki, gazdasági és katonai erő kell

Szöveg: MTI, Bányász Eszter | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. augusztus 18. 17:19

Hivatalosan is átadták a Rheinmetall zalaegerszegi gyárát augusztus 18-án, így megkezdődhet a 172 darab, Hiúzként is ismert Lynx KF41 páncélozott gyalogsági harcjármű gyártása hazánkban.

Az átadáson, melyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, a Hiúzokat gyártó vegyesvállalat létrejöttét szolgáló közös szándéknyilatkozatot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger, a német Rheinmetall vezérigazgatója írták alá.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjében felhívta rá a figyelmet, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program által már jóval az orosz–ukrán háború kirobbanása előtt megindult hazánkban a modernizáció. Mint fogalmazott, egy kicsi, tíz millió fős országnak, mint Magyarország, mindig előrelátónak és fürgének kell lennie. „Az, amit most látnak, egy német–magyar közös bölcsesség, előrelátás eredménye, az európai és a világpolitikai helyzet közös értékelésének az eredménye” – hangsúlyozta.

„Ami az elmúlt másfél évben történt, az önmagáért beszél, elkészült a gyár, amelynek az épületét tavaly tavasszal adtuk át. Magyar földön gyártott német hiúzok lopakodnak majd ki kapuján” – emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve: a Rheinmetallal született megállapodás a gyártás mellett kiterjed mérnökök és szakmunkások szakképzésére, illetve a kutatás-fejlesztésre is.

„Magyarország, Közép-Európa és Németország szétválaszthatatlanul össze van tapasztva, versenyképesség megőrzésében a legtermészetesebb szövetségesek vagyunk és leszünk a jövőben is” – nyomatékosította Orbán Viktor. Kitért a fejlesztés lokális jelentőségére is: „Zalaegerszeg olyan hely lett, ahonnan jól lehet látni a jövőt, legalábbis ami az autóipart, a haditechnikát és az elektronikát illeti.”

2023.08.18_Miniszteri_rh_zala-20

„Bár lassan négy éve válságüzemmódban kell dolgoznunk, a nagy terveinket mégsem adtuk fel. Nem adtuk fel, hogy önálló magyar védelmi ipart építsünk és nem tettünk le arról sem, hogy a magyar innováció és technológia a világ élvonalába kerüljön” – hangsúlyozta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a békéhez lelki, gazdasági és katonai erő kell.

Kifejtette: lelki erő azért kell, hogy Magyarország ellenálljon a háborúpártiak nyomásának, amivel be akarják az országot préselni a háborúba.

„Magyarországnak a béke az egyetlen vállalható erkölcsi és politikai álláspont” – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta, gazdasági erőre azért van szükség, hogy az ország túl tudjon lendülni azokon a bajokon, amelyeket az orosz–ukrán háború és az amiatt kivetett szankciók okoztak, és amelyek falnak viszik az európai gazdaságot.

Hozzátette: katonai erőre azért van szükség, hogy mindenki lássa, háborús időkben is megőrzik az ország biztonságát, ezért „háborúskodás helyett hasznosabb jóban lenni velünk”. Beszédét azzal a gondolattal zárta, hogy mi, magyarok, nagy dolgokra voltunk, vagyunk és leszünk is hivatottak, amelyet bizonyít az átadott gyár is.

2023.08.18_Miniszteri_rh_zala-13

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a létesítményt a magyar emberek erejével építették meg, kevesebb, mint három év alatt, amivel a Rheinmetall családon belül világrekordot döntöttek. Mint fogalmazott, nem csak egy lenyűgöző létesítményt adtak át, hanem egyben Európában a legmodernebb harckocsigyárat is. Kiemelte, ebből is látszik, hogy Magyarország az európai védelmi rendszer szerves részét szeretné képezni. „A szabadság nem jár ingyen, kemény árat kell érte fizetni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarország az utóbbi években konzisztens, jövőbe mutató védelmi stratégiát dolgozott ki.

A Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger vezérigazgató által aláírt együttműködési megállapodás értelmében a Rheinmetall Italia SpA, az izraeli UVision Air Ltd. és a magyar állam vegyesvállalatot hoz létre távirányítású precíziós lőszerek gyártására, beszerzésére.

A honvédelmi tárca vezetője ebből az alkalomból az MTI-nek azt nyilatkozta: a 21. század kihívásainak való megfelelés érdekében a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az elérhető legmagasabb szintű technológiát képviselő eszközök beszerzésével építi és erősíti képességeit. „A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség nemcsak hazánk védelmét tudja hatékonyan és megfelelően ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes megfelelni” – tette hozzá.

A precíziós lőszereket izraeli hadműveleti tapasztalatok alapján fejlesztették ki, figyelembe véve a közelmúlt háborús konfliktusait is, egyúttal tökéletes kiegészítői lehetnek a Rheinmetalltól érkező Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverzetének – jelezte a miniszter.

2023.08.18_Miniszteri_rh_zala-3 másolat

A zalaegerszegi harcjárműgyár átadóünnepségének végén Orbán Viktor és Armin Papperger egy-egy gomb megnyomásával szimbolikusan is elindította a gyártást, majd egy Lynx vázát gördítettek be a rendezvénytérbe.

A Rheinmetall Hungary Zrt. elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx páncélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Zalaegerszegen 33 hektáros területen épült, a későbbiekben összesen 350 embert foglalkoztató fejlesztési, gyártási és tesztközpont, amelyhez klímakamra és lőcsatorna is tartozik.

A kormánnyal kötött megállapodás alapján összesen 209 darab, hét különböző típusú Lynxet, 18 támogató járművet és 38 katonai teherautót szállít a Magyar Honvédségnek a Rheinmetall. Az első szakaszban 46 Lynx és kilenc támogató jármű érkezik Németországból – amelyek szállítása már elkezdődött –, majd a második fázisban már a zalai gyárból szállítanak le 172 Lynx harcjárművet.

Az ünnepélyes zalaegerszegi gyárátadáson – mások mellett – részt vett dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke; Pintér Sándor belügyminiszter; dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter; dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa; dr. Klacsmann Dávid, a HM védelmi iparért és védelmi beszerzésekért felelős helyettes államtitkára és Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka.