Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Axo búcsúrepülése

Szöveg: Fekete Róbert õrgy. |  2009. június 25. 10:54

Háromévnyi magyarországi tartózkodás után visszatér hazájába, Svédországba Ulf Axelsson “Axo” őrnagy, a svéd légierő pilótája. „Axo” társával Jan Tjäder századossal „Farmer”-ral három évvel ezelőtt érkezett a kecskeméti repülőbázisra, hogy tapasztalataikat átadva segítsék a repülőgép-vezetők képzését és a JAS-39 Gripen típus hadrendbeállását.

Feladatuknak messzemenően eleget tettek, mindeközben megkedvelték Magyarországot, Kecskemétet, megszerették a bázist és „szűkebb otthonukat" a Puma századot.

Axo magyarországi küldetése véget ért, a hét végén hazautazik családjával, és a közeljövőben „anyabázisán" folytatja repülőgép-vezető pályafutását Såtenäsban, az F7 Kungliga Skaraborgs légibázison, mint az 1. század parancsnoka.

1595888708
A Gripen pilóták, felejthetetlen élménnyé szerették volna tenni az itt tartózkodást, ezért szervezkedésbe kezdtek. Ajándékból természetesen jutott bőven – többek között egy „betyárruha" – hiszen Axo-t mindenki kedvelte, kedveli a századnál.

A második életre szóló ajándék „átadására" a mai napon került sor,‑ Koczka Attila őrnagy kézbesítésével ‑ amikor is egy MiG-29UB hátsó ülésében megtapasztalhatta milyen érzés meglovagolni egy orosz (ex-szovjet) vadászrepülőgépet. A leszállást követően boldogan osztotta meg jelen lévő svéd kollégáival élményeit, majd váratlanul egy újabb „meglepetés" zúdult a nyakába. Mint ahogyan az ilyen esetben „pilótáéknál"szokás, tűzoltó autóból locsolták le a búcsúrepülését végrehajtó Ulf Axelsson “Axo" őrnagyot.

„Axo, további pályafutásodhoz nagyon sok sikert kívánunk, és természetesen visszavárunk Kecskemétre, a bázisra" – búcsúztak tőle magyar pilótatársai.

1595888708
1595888708