Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán és a NATO-erők lázadókkal végeztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 24. 17:44

Mintegy 200 lázadóval végeztek, illetve fogtak el az afgán és a NATO-erők Afganisztán keleti részén az egyik legveszélyesebb lázadó csoport, a Hakkani-hálózat ellen indított két műveletükben – közölte október 24-én, hétfőn Carsten Jacobson német tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője.

A lázadók közül húsz kapcsolódott a Hakkanihoz. Ezek egyik fele a szervezet középszintű parancsnokaként harcolt, a többiek pedig pokolgépkészítők, illetve olyan magánszemélyek voltak, akik különböző módon – fegyver- és utánpótlás-ellátásban, menedék biztosításában, valamint a támadások előtti terep-előkészítésben – segítették a különösen veszélyes terrorcsoportot.

A katonák lefoglaltak 400 kilogramm robbanószert, fegyvereket, lőszereket és számítógépeket.

A megölt vagy fogságba került Hakkani-gerillák mellett további 175 lázadó jutott ugyanerre a sorsra.

A német tábornok jelezte, hogy a tíz napja kezdett két művelet eredményesen befejeződött. A műveleteket a NATO támogatásával az afgánok irányították. A tervek szerint a nemzetközi koalíció katonái 2014 végéig távoznak Afganisztánból, és az ázsiai ország biztonságának a szavatolását az afgán erőknek adják át, amelyek addigra igyekeznek felkészülni a biztonsági feladatok ellátására.

A Hakkani-hálózat támaszpontja Pakisztánban van, de főként az afganisztáni Paktia, Pakitika és Hoszt tartományokban tevékeny, sőt karja elér Kabulig, ahol szintén hajtott már végre merényleteket, szeptember közepén például az Egyesült Államok nagykövetsége ellen is.