Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán városokban visszaszorultak a lázadók támadásai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 12. 14:31

Visszaszorultak az afganisztáni lázadók támadásai az ország egyes sűrűn lakott övezeteiben, ahova összevonták a nemzetközi erőket, a vidéki körzetekben azonban folytatódnak az erőszakos cselekmények – jelentette ki egy távozó amerikai tábornok július 11-én, hétfőn Kabulban. David Rodriguez altábornagy, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnokhelyettese és a NATO-vezetésű nemzetközi erők műveleti főnöke azon a kabuli ünnepségen beszélt erről, amelyen átadta feladatait Curtis Scaparotti amerikai altábornagynak.

David Petraeus, az ázsiai országba vezényelt amerikai és NATO-erők – ugyancsak távozó – parancsnoka a hét végén szintén arról beszélt, hogy májusban és júniusban valamelyest visszaszorultak a támadások az egy évvel korábbihoz képest, s a csökkenő tendencia a jelek szerint júliusban folytatódik.

A tálibok ezt hétfőn közleményben cáfolták, alaptalannak és propagandának minősítve – az amerikai fegyveres erőktől rövidesen leszerelő és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetését átvevő – Petraeus állításait.

Rodriguez hétfői beszédében beszámolt arról is, hogy előrelépés történt az afgán biztonsági erők kiképzésében, felállításában, s ebben továbbra is szeretnének a lehető leggyorsabban haladni.

Rodriguez, aki az elmúlt négy és fél évben több mint 40 hónapot töltött Afganisztánban, úgy vélte, Barack Obama amerikai elnök csapatkivonási terve nem jelent aránytalanul nagy kockázatot az amerikai és a nemzetközi erők ama küldetésére nézve, hogy fokozatosan átadják a biztonsági feladatok ellátását az afgán erőknek. Obama terve értelmében idén 10 ezer, jövő szeptemberig pedig további 23 ezer amerikai katonát vezényelnek haza Afganisztánból.