Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkent Nagy-Britannia terrorfenyegetettsége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 12. 13:49

Komolyról jelentősre módosult Nagy-Britanniában a terrorfenyegetettség szintje – jelentette be július 11-én, hétfőn Theresa May belügyminiszter. A változtatás értelmében már nem „nagyon valószínű”, hogy Nagy-Britanniában terrortámadást hajtanak végre, de továbbra is „erős lehetőségként” értékelik azt.

A belügyi tárca vezetője közleményében nem részletezte, mi vezetett a terror riasztási szint megváltoztatásához. Mindössze annyit közölt, hogy a legújabb hírszerzési információk birtokában – a képesség, a szándék és az időfaktor figyelembe vételével – döntött így a londoni vezetés.

A terror-fenyegetettségnek öt fokozata van: a legalacsonyabb szint esetén valószínűtlen, a legmagasabbnál (kritikus szint) pedig bármelyik percben bekövetkezhet egy támadás. Nagy-Britanniában utoljára 2007 júniusában – a glasgow-i repülőtér elleni merényletet és egy London belvárosában meghiúsult autós robbantást követően – volt kritikus a terrorveszély.

London legutóbb 2010 januárjában változtatott a fenyegetettség megítélésén: akkor „komoly" (negyedik) szintre emelte egy terrortámadás elkövetésének valószínűségét. Az erős lehetőség a skála harmadik fokozatát jelenti.

Nagy-Britannia iszlamista indíttatású merényletektől és az északír szeparatisták esetleges offenzívájától tart.