Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida a fő ellenség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 28. 5:59

Barack Obama amerikai elnök új nemzetbiztonsági stratégiája az al-Kaidát nevezte meg az Egyesült Államok fő ellenfeleként, és nem használja a “terrorizmus elleni háború” kifejezést. “Még mindig elítéljük a terrorhoz folyamodókat, és megpróbáljuk elszigetelni őket” – mondja a dokumentum, amely már 16 hónapja heves viták tárgya Obama kormányán belül.

“Ez nem egy adott taktika – a terrorizmus – vagy egy adott vallás – az iszlám – elleni globális háború" – pontosít a jelentés.
“Egy bizonyos szervezet, az al-Kaida és emberei ellen harcolunk, akik folyamatosan támadják az Egyesült Államokat, szövetségeseit és partnereit" – hangsúlyozza a stratégia.

A globális terrorellenes háború befejezéséről már 2009-ben is szó volt. Akkor a The Washington Post jelentette, hogy a kifejezés kikerült a Pentagon szókincséből, az értesülést azonban a Fehér Ház cáfolta.
Az Obama-kormány vezető tisztségviselői folyamatosan azon dolgoznak, hogy az Egyesült Államok diskurzusából kikerüljön a Bush-éra egyik leggyakrabban használt kifejezése. 2009-ben úgy gondolták, hogy a “globális terrorellenes háború" kifejezést a “bizonytalan tengerentúli művelet"-tel helyettesítik majd.

A The Washington Post akkor megjegyezte: a Bush-kormány magas rangú tisztségviselői már évekkel ezelőtt fel akartak hagyni a globális terrorellenes háború kifejezés használatával. Helyette megpróbáltak egy másik elnevezést találni, amelyik jobban tükrözte volna a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jellegét. Az egyik javasolt alternatíva a “globális küzdelem az erőszakos szélsőségesség" ellen volt. Bár ez sokak szerint közelebb állt a valósághoz, nem volt annyira frappáns, mint az eredeti. Bush egy fehér házi tanácskozáson végül elvetette a módosítást. Úgy határozott, hogy számára a terroristák elleni küzdelem mégiscsak háborút jelent, így mindenki maradt az eredeti kifejezésnél.