Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva magyarázatot vár a Patriotokra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 28. 5:50

Moszkva világos magyarázatot vár az Egyesült Államoktól és Lengyelországtól az amerikai Patriot légvédelmi rakéták orosz határ közelébe való telepítésére, mondta az orosz külügyminiszter csütörtökön. “Ellene vagyunk annak, hogy Európában újabb fegyverkezési verseny bontakozzon ki” – jelentette ki Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter ezt négy nappal azután mondta, hogy egy amerikai Patriot-üteg érkezett – egyelőre átmeneti jelleggel – az észak-lengyelországi Morag támaszpontra, amely mindössze ötven kilométerre fekszik az orosz Kalinyingrádi körzettől.

A Patriot ütegek nem képezik a rakétavédelmi program részét, hanem légvédelmi eszközök – mutatott rá Lavrov. “Értetlenül állunk az előtt, miért van szükség bármilyen haditechnikai jellegű lépésre, (vagy) katonai infrastruktúra létrehozására az orosz határ közvetlen közelében" – fejtette ki az orosz diplomácia vezetője.

“Arra számítunk, hogy elhangzanak valamiféle világos magyarázatok" – tette hozzá Lavrov. “Eddig csak azt hallottuk, hogy ne izguljanak, ez nem Önök ellen irányul. …most arra számítunk, hogy a Washingtonhoz és Varsóhoz fűződő viszonyunk új jellege okán részletesebb magyarázatokat is kaphatunk a történtekre."

A Patriot üteggel együtt több mint száz amerikai katona érkezett, hogy kiképezze a lengyel katonákat a modern rakétarendszer működtetésére. Az üteg egy hónapig marad Lengyelországban, utána visszatér német állomáshelyére. A következő két évben negyedévenként harminc napig lesz lengyel területen, később a telepítése állandóvá válik.

Az orosz külügyminisztérium szerdán közleményben reagált a fejleményre, figyelmeztetve, hogy a Patriot típusú amerikai rakéták lengyelországi telepítése nem járul hozzá a stabilitás megszilárdításához és a bizalom növeléséhez a térségben.

Az üteg a lengyel légvédelmi rendszer modernizációjának egyik fontos eleme.

Varsó a Patriot-rakétákhoz kötötte az amerikai globális rakétavédelmi rendszer tíz rakétájának – még a Bush-kormány idején elhatározott – lengyelországi telepítését. Bush utóda, Barack Obama a Moszkvával való kiegyensúlyozottabb kapcsolatok érdekében lemondott ugyan a rakétavédelmi rendszer európai elemeinek tervezett telepítéséről, Lengyelország azonban továbbra is ragaszkodik a Patriot-rakéták leszállításához.