Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pákozdon emlékeztek meg az elesettekről

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 27. 20:02

A Honvédelmi Minisztérium hazai és nemzetközi feladatokban résztvevő katonák, kontingensek sikeres és színvonalas munkájának, áldozatos feladatteljesítésének elismeréseként a Magyar Békefenntartók Napjának tiszteletére központi ünnepséget szervezett a Pákozdi Katonai Emlékparkban. Az eseményen részt vett a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

Tömböl László mk. vezérezredes beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar Békefenntartók emlékművének alapkövét napra pontosan 5 évvel ezelőtt helyezték el a katonai emlékparkban. „Szokatlanul rövid idő, két és fél évvel azután, hogy az ENSZ közgyűlése 2002 decemberében május 29-ét az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napjává nyilvánította", tette hozzá. Mint mondta, az ünnep annak állít emléket, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete több mint fél évszázaddal korábban alakította meg az első békefenntartó ENSZ-missziót a Közel-Keleten.

„Feljogosít és kötelez bennünket, magyar katonákat az ünneplésre az, hogy elődeink először 1897-ben az Osztrák-Magyar Monarchia magyar matrózaiként vettek részt nemzetközi békefenntartó feladat végrehajtásában. A krétai zavargások, majd 1900-ban a pekingi Boxer-lázadás megfékezése céljából felállított nemzetközi haderőben szolgáltak magyar katonák. Az I. világháborúig folyamatos volt, majd hosszú szünetet követően 4 évtizede, Vietnámban kezdődött újra a ma már missziós tevékenységnek nevezett feladatrendszer", emelte ki a vezérezredes.
Hangsúlyozta: május végén immár 8 éve megemlékeznek szerte a világon a nemzetközi békefenntartó erőfeszítésekről. „Az ENSZ célja a volt, hogy

1595902531
ezen a napon kapjon még nagyobb figyelmet és hangsúlyt a világ békéjének szükségessége, a béke őrzésére és fenntartására irányuló nemzetközi összefogás fontossága", tette hozzá.

Mint azt Tömböl László elmondta, jelenleg is több ezer fegyver nélküli katonai megfigyelő, több tízezer fegyveres békefenntartó katona teljesít szolgálatot és néz szembe a veszélyekkel a Közel- és a Távol-Keleten, Afrikában, Európában, Dél-Amerikában. „Diplomáciai tárgyalóasztal mellé kényszerítik a szemben álló feleket, segítenek a humanitárius segélyek szétosztásában, részt vesznek az illegálisan tartott fegyverek begyűjtésében, aknamentesítésben és a robbanóanyagok összegyűjtésében, valamint jelenlétükkel oldják a válságok enyhülésének veszélyét", mondta a vezérezredes, aki kitért arra is, hogy a magyar békefenntartás legaktívabb időszaka másfél évtizede kezdődött. „A balkáni szerepvállalásunkat követően 2004-ben volt jelen a Magyar Honvédség a világ akkor legsúlyosabb válságövezeteiben: a Balkánon, Irakban és Afganisztánban. Ma pedig elmondhatjuk, hogy a világ 14 országában folyamatosan csaknem 1000 magyar katona óvja a világbékét, segít más nemzeteken, hogy tudjanak boldogulni, hogy egy élhetőbb világban éljenek."

Mint mondta, a nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség fontos feladata lett, és ezen a területen sikeressé vált. „Érett, felkészült, a veszélyeket is vállaló, számos missziót megjárt állománnyal rendelkezünk. Számítunk rájuk, de számítunk azokra is, akik már nem tartoznak az aktív állományhoz."
Hozzátette: az ország politikai és erkölcsi kötelességének tekinti részvételét az ENSZ, az EBESZ és más nemzetközi szervezetek, valamint a NATO és EU által végrehajtott békefenntartói feladatokban. „Az elmúlt években a haderő komoly értékeket teremtett. Ezekhez az értékekhez a békefenntartásban, válságkezelésben betöltött szerepünk is hozzájárul. Napjainkra a társadalom széles rétegei is felismerik ezen értékeket."

Tömböl László elmondta, a jelenlévő katonatársak egy részével a Clever Ferret 2010 gyakorlat szakmai napját tekintették meg délelőtt. „Olasz, horvát és szlovén társainkkal – akikkel az afganisztáni PRT-ben is közös zászlóaljban szolgálunk – annak érdekében gyakorlatozunk ezekben a hetekben, hogy az afgán népnek segítsük az önállóvá válás, saját közigazgatás és rend alapjául szolgáló körülmények megteremtésében."
A vezérezredes végül kiemelte: a katonai emlékpark a magyar Békefennártás Emlékművének és Ünnepének méltó helye. „Itt futamodott meg Jellasics a hős honvédsereg elől. 1848 szeptemberétől származik a honvéd szavunk a magyar katona megnevezésére, és innen indultak első békefenntartóink is másfél évtizeddel ezelőtt a nemzetközi misszióba."

1595902531

A vezérkari főnök beszéde után Gianfranco Rossi dandártábornok, a gyakorlat társigazgatója, az Olasz Alpesi Csapatok parancsnok-helyettese Olaszország és az olasz katonák – akik jelenleg a várpalotai lőtéren hajtanak végre hadművelet
gyakorlatot – nevében  is megköszönte az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak a gyakorlat megszervezését.

A dandártábornok elmondta: néhány nappal ezelőtt egy többnemzetiségű katonai konvojt Afganisztánban terroristák támadtak meg. Két olasz katona életét vesztette, és másik kettő megsebesült. „Mikor a szövetséges nemzetek katonái vállt vállnak vetve harcolnak azért, hogy a világnak békét és biztonságot hozzanak, veszélyeztetik életüket", tette hozzá, majd megköszönte a magyar kormánynak, valamint a katonáknak, amiért felelősséget vállaltak, hogy a stabilitás és a nemzetközi fejlődés érdekében történő erőfeszítéseket együtt hajtják végre.

Horváth Tamás alezredes az ünnepségen békefenntartásról szóló gondolatait osztotta meg a résztvevőkkel. Mint mondta: különböző nemzetek katonái számtalan misszióban vettek és vesznek részt. „Ha csak közelmúltunk történetét nézzük, tudjuk, hogy katonáink 1973-tól, a vietnámi békemissziótól vesznek részt ebben a katonát, embert próbáló tevékenységben. Azóta katonáink számtalan országban teljesítették küldetésüket összességében sikeresen. Fájdalom, hogy több bajtársunk nem ünnepelhet velünk. Ezen a napon azokra emlékezünk, akik a béke biztosítása érdekében adták életüket. Akik tudásuk legjavát adva a gyakorlótereken, a kiképzési foglalkozásokon arra készültek, hogy elsajátítsanak miden tudást, és megismerjék azokat a tapasztalatokat, melyek felvértezik őket a feladat sikeres végrehajtásra. Azért szolgáltak távol hazájuktól, hogy az ott élő egyszerű hétköznapi emberek is élvezzék erőfeszítéseik gyümölcsét", mondta, majd hozzátette: erőfeszítéseik nemcsak erre a feladatra terjedtek ki, hiszen kórházakat, iskolákat teremtettek, teremtenek, lehetőséget adva ezzel a szegénységből való kitörésre. „Mindannyian büszkék lehetünk ezekre a teljesítményekre, és a gyász mellett egyúttal büszkék vagyunk bajtársaink szakértelmére és elkötelezettségére, akik jelen pillanatban is a világ több pontján magyar egyenruhában viszik tovább elesett bajtársaik örökségét, tovább öregbítve ezzel a Magyar Honvédség és a ország hírnevét."

A rendvényen ezek után koszorúzásra került sor: a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium, a külföldi delegációk mellett számos társadalmi szervezet, valamint az elhunyt katonák hozzátartozói is koszorút helyeztek el az elesett katonák emlékművénél.

 Az ünnepség a Szózat elhangzásával árult.

1595902531
1595902532
1595902532
1595902532
1595902532
 

Fotó: Dévényi Veronika