Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utolsók a visszavonulásban

Szöveg: Juhász László szds. |  2010. május 27. 14:59

„Elsők a támadásban, utolsók a visszavonulásban” – a Magyar Műszaki alakulatok története 1868-2010. címmel a magyar műszaki alakulatok történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a múlt héten Romániában, a bukaresti I. Ferdinánd Hadtörténeti Múzeumban. A kiállítás egy hónapig látható a román fővárosban.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tervezésében és kivitelezésében elkészített 31 darab 2×1 méteres tabló anyagát a múzeum fotóarchívumából, a szentesi, debreceni, hódmezővásárhelyi, budapesti műszaki alakulatok, alegységek, a ZMNE Műszaki Tanszék és a szentendrei tiszthelyettes képző intézet anyagaiból, a szentesi, csongrádi, orosházi, szegedi, bajai, ercsii, győri volt műszaki alakulatok nyugállományú szervezetei által megőrzött anyagokból állították össze a szakemberek. Kovács Vilmos alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese által vezetett négyfős magyar delegáció tagjai közt részt vett Nyers József mérnök ezredes, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka, aki képviselte a magyar műszaki szakmát.

A megnyitón a kiállításnak helyt adó múzeum igazgatója köszöntötte a mintegy 100 fő megjelent vendéget, majd Kovács Vilmos alezredes nyitotta meg a rendezvényt.

Kiemelte a magyar műszaki katonák fontosságát a kezdetektől a jelenkorig.
A bemutató anyaga négy történelmi korszakra bontva ismerteti meg az érdeklődőket a magyar műszakiak nehéz, fáradtságos tevékenységével, fejlődésével.

Az első időszak a kezdetektől, az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától az I. világháborúig tart. Ebben az időszakban a műszaki jellegű feladatokat végrehajtó alakulatok a szakterületeknek megfelelően többnyire önálló osztagokká szerveződtek. A második korszak a II. világháborúig terjedő időszakot öleli fel. Az I. világháború rengeteg technikai újítást, új harceljárást és szakcsapatokat hívott életre. Így a műszaki csapatnem is nagyarányú fejlődésen ment keresztül. A harmadik szakasz a Néphadsereg időszakát mutatja be. A pontonos alakulatokon és műszaki zászlóaljakon kívül számos új, különleges rendeltetésű szervezett jött létre, mint a repülőtér-építő és karbantartó, állásépítő, műszaki zártelepítő és önálló deszant-átkelő zászlóaljak. A befejező korszak az utóbbi 20 év időszakában mutatja be a Magyar Honvédség műszaki alakulatainak feladatait. Megnőtt a békefenntartó műveletek szerepe, mely tág teret adott és ad ma is a műszaki képességek bizonyítására. Különösen fontos szerep hárult a balkáni békefenntartás során a Magyar Műszaki Kontingens munkájára. Ekkor épült a Magyar Honvédség történetének legtöbb eszközt átbocsájtó pontonhídja Bosanska Krupa körzetében, mely 147 864 kerekes és 81 lánctalpas jármű áthaladását biztosította. A NATO csatlakozás új helyzetet teremtett, amelyben a műszaki szakma egyes szakterületei eltűntek, egyes területek felértékelődtek.

A történelmi hűség megelevenítése céljából a kiállításon bemutatásra került mind a négy időszakra jellemző, műszaki katonák öltözetét.
A kiállítás egy hónapig látható Bukarestben, ahonnan vándorkiállítás formájában bemutatásra kerül Románia minden műszaki alakulatánál.
A műszaki katona minden korban fontos szerepet töltött be a katonaságon belül. Egy nagy család tagjai akik mindig biztosították az alakulatok harctevékenységét, segítették a feladat-végrehajtást. Tették ezt a múltban, és teszik ezt a jelenben. Ezeknek az elszánt, hős katonáknak, ennek a különleges, változatos és szép szakmának állít emléket ez a kiállítás, és örökíti meg az emlékeket az utókor számára.