Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatta a honvédelmi bizottság Hende Csabát

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. május 27. 14:44

13:2 arányban támogatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Hende Csaba honvédelmi miniszteri kinevezését. A kijelölt tárcavezető közölte: a katonák elkötelezett munkájára támaszkodva a Magyar Honvédség egész rendszerét meg kell újítani.

Leendő államtitkárjelöltjeivel, Simicskó Istvánnal és Fodor Lajos nyugállományú vezérezredessel érkezett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elé Hende Csaba, Orbán Viktor második kormányának kijelölt honvédelmi minisztere. Akárcsak kedden a nemzetbiztonsági bizottságban, a meghallgatás ezúttal is a jelölt rövid bemutatkozásával kezdődött. Hende Csaba elmondta: 1991-ben az akkori honvédelmi miniszter, Für Lajos felkérésére került a minisztériumba, ahol egy évig parlamenti titkárként, majd újabb egy évig jogi- és igazgatási főosztályvezetőként tevékenykedett. Ezt követően kabinettitkárként, vagyis a minisztérium kabinetfőnökeként dolgozott. A miniszterjelölt hozzátette: ez időszak alatt született meg az 1993. évi Honvédelmi Törvény, amelynek mind kidolgozásában, mind hatpárti egyeztetésében, mind pedig parlamenti elfogadtatásában szerepe volt. Ezt a törvényt azóta is példátlan egyetértéssel, több mint 99 százalékos többséggel, mindössze egyetlen ellenszavazattal fogadták el, ami azért is figyelemreméltó, mert egy nagy ágazati kódexet néhány hónappal az 1994-es választási kampány előtt sikerült ilyen módon keresztülvinni – tette hozzá Hende Csaba.

Belső kohézió

A bemutatkozást követően a miniszterjelölt ismertette elképzeléseit a miniszterként rá váró feladatokról és célokról. „A jelenlegi helyzetben a Magyar Honvédség nem képes választ adni a 21. század kihívásaira, illetve nem lenne képes ellenállni egy esetleges katonai fenyegetésnek",

1595902529
fogalmazott Hende Csaba, aki szerint mindennek hátterében a szervezeti és vezetési rendszerek alkalmatlansága, az egységes irányítási és felügyeleti rendszer hiánya húzódik meg. „A belső kohézió megbomlott", mondta a jelölt, aki szerint az eszközállomány csupán korlátozott mértékben alkalmas a feladatok ellátására, illetve egyaránt hiány mutatkozik a személyi és az anyagi tartalékok tekintetében. „Ez a hiány, a célszerűtlen és ésszerűtlen szervezet, illetve az átláthatatlan felelősségi struktúra morális következményekkel járt", hangzott el. Hende Csaba szerint a hiányosságokat a sikeres nemzetközi szerepvállalás sem tudja megfelelően ellensúlyozni, és csupán a katonák elkötelezett munkájának köszönhető az a helytállás, melyet a honvédség a missziókban, illetve például az elmúlt heti árvízvédelmi munkálatok során tanúsított. „Erre támaszkodva kell megújítani a Magyar Honvédség egész rendszerét", mondta a miniszterjelölt.

Hende Csaba közölte: miniszteri tevékenységét gyors és mélyreható döntésekkel kívánja megkezdeni, hogy a honvédség a nemzetközi katonai hagyományok, a patrióta, becsületes érzelmek jegyében zárkózzon fel a külföldi szövetségesekhez. „Az első lépés a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium gazdasági átvilágítása, vizsgálata és az elszámoltatás lesz", mondta. Hasonló kiemelt prioritás a honvédség hadrafoghatóságának erősítése, illetve a tisztképzési és továbbképzési rendszer új alapokra helyezése. A miniszterjelölt a kiemelten fontos területek között említette a válságkezelési és missziós feladatokat ellátó állomány felszerelésének fejlesztését, illetve azt, hogy az új eszközök együtt alkalmazhatók legyenek a szövetségesek fegyverzetével. „Az elavult eszközöket le kell cserélni", szögezte le Hende Csaba.

A kijelölt tárcavezető aktív magyar részvételt ígért a NATO és az Európai Unió katonai tevékenységében, mindezt a nemzeti érdekek messzemenő figyelembe vétele mellett. Külön kiemelte, hogy a 2011-es magyar uniós elnökség ideje alatt is azon lesznek, hogy erősítsék az Unió katonai és válságkezelési képességeit. Az új vezetési rendszer tekintetében egyszerű, átlátható, csökkentett bürokráciával működő szisztémát ígért, a honvédség társadalmi elismertségét és személyi utánpótlását fokozó tényezők között pedig a tartalékos rendszer erősítését említette. Mint kiderült, egy új humánpolitikai stratégia kidolgozása is várható, melynek szellemében az előmeneteli rendszer a teljesítményekhez és az érdemekhez igazodik majd. Hende Csaba a kiszámítható életpálya-modell, illetve az egészséges állományarányok kialakításának fontosságát is hangsúlyozta. A kijelölt honvédelmi miniszter kiemelt célként hivatkozott a honvédség társadalmi kapcsolatainak erősítésére, a honvédelmi ismeretek oktatására, a hazafias nevelés elmélyítésére és a katonai hagyományőrzés fontosságára, mely területeken szintén együttműködnek majd az érintett társadalmi szervezetekkel.

1595902529
 

Vasszigor és hazafias nevelés

„Minden eszközzel. Vaskézzel, vasszigorral", válaszolta Hende Csaba Tóth Gábor fideszes képviselő azon kérdésére, hogy miként tervez fellépni a korrupcióval szemben. „A megkezdett vizsgálatok befejezése és a bűnösök megnevezése az elsődleges", mondta a jelölt, aki úgy fogalmazott: a régi huszárköszöntés, az „Erőt, tisztességet!" szellemét kell minden szinten visszaállítani. Mint a meghallgatás során később elmondta, példátlan, hogy tábornokokat és ezredeseket rabláncon vezessenek el a szolgálati helyükről. „Félek, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, de azon leszek, hogy az egész jéghegyet kivegyük a mi kis tavunkból", fogalmazott a kijelölt miniszter. „Egy társadalomban természetes, hogy a haderő a nemzet büszkesége, szeme fénye, így növelni kell a honvédség elismertségét", mondta Hende Csaba, célként jelölve meg, hogy a katonai pálya az egyik legvonzóbb életpálya legyen a jövőben. „A teljesítmény és érdemek szerinti kiszámítható előmeneteli rendszer a stabilizálás egyik fő pontja." Ennek jegyében a későbbiekben elhangzott, hogy a miniszter gátat kíván szabni a rendfokozatok inflálódásának is.

A fideszes képviselő hazafias nevelést illető kérdésére válaszolva Hende Csaba ismét megerősítette elkötelezettségét a fiatalokkal való kapcsolattartást illetően, rámutatva: új lehetőségeket kell teremteni nekik arra, hogy megismerhessék akár az olyan, katonaélettel szorosan összefüggő technikai sportágakat is, mint a lövészet, a repülés vagy az ejtőernyőzés. Később kérdésre válaszolva elhangzott: a kormány semmiképpen sem tervezi kötelezővé tenni a honvédelmi ismeretek oktatását. „Jobban bízunk az ifjúság hazafias elkötelezettségében annál, minthogy rosszízű kényszerekkel éljünk", mondta Hende Csaba.

1595902529
 

Endrésik Zsolt a Jobbik részéről afelől érdeklődött, megvalósítható-e, hogy a magyar honvédelmi büdzsé elérje a prágai NATO-csúcson meghatározott GDP-arányos 1,81 százalékot. „A Nemzeti Katonai Stratégia végrehajtásáról szóló kormányhatározat ezt 1,3 százalékra módosította a szövetségesekkel egyeztetve", emlékeztetett Hende Csaba, aki kiemelte, hogy 2010-re vonatkozóan 1,1 százalékot szokás emlegetni, de ha ebből leszámítjuk az Állami Egészségügyi Központ költségvetését, a teljes összeg még az 1 százalékot sem éri el. „A kasszakulcsot még nem vettük át, így a valós képről egyelőre nem tudok nyilatkozni", mondta. A jelenleg 40 ezer fősre maximált honvédség létszámának esetleges növelését illetően a kijelölt miniszter emlékeztetett: ez az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, az optimális létszámot pedig igen sok tényező befolyásolja. „Ezen a téren nem érdemes számháborúba bocsátkozni", fogalmazott.

Balla Gergő jobbikos képviselő tartalékos rendszert illető kérdésére Hende Csaba elmondta: meglátása szerint a sorkötelezettség megszüntetése annak idején sok tekintetben rapid és előkészítetlen módon történt, és a változások nemcsak a sorkötelezetteket, de a tartalékosokat is érintették. „Jelenleg nincs adat a minősített helyzetben hadkötelezett lakosokról, ami rendkívül szerencsétlen szituáció", mondta, és kiemelte: a most távozó kormány előterjesztésére született országgyűlési határozatban szereplő 4000 fős tartalékos erő igénybe vétele számos területen jelenthet komoly segítséget a honvédség számára a jövőben.

1595902529
 

A fideszes Tamás Barnabás kérdésére Hende Csaba leszögezte: az elavultnak számító eszközök pótlása semmiképpen sem történhet meg egy csapásra. „Meg kell határozni a prioritásokat, bár nagyon sok helyen szorít a cipő, így nem lehet hátradőlni", fogalmazott, példaként említve a járműparkot, a rakétatechnikát, a lőszereket és a fegyvereket is.

Szintén Tamás Barnabás érdeklődött afelől, elfogadhatónak tartja-e a jelölt, hogy jelenleg több katonai objektumot is őrző-védő szolgálatok őriznek. „Számos objektumot a Magyar Honvédség őriz, ennél valamivel többet fegyveres biztonsági szolgálatok, máshol pedig szintén katonák állnak pusztán szimbolikus őrséget", mondta a kijelölt miniszter. „Úgy gondolom, nem jó üzenet az, ha a laktanyákat fekete kezeslábast viselő, néhol idősebb és terebélyesebb hölgyek őrzik pisztolytáskával az oldalukon, de mindez anyagi- és létszámkérdés", tette hozzá Hende Csaba, aki a mai létszámmal nem tartja lehetségesnek, hogy minden honvédségi objektumot katonák őrizzenek. Ezzel kapcsolatban egyelőre türelmet és megértést kért mindenkitől.

Göndör István az MSZP részéről a szomszédos országokkal folytatott kooperációról érdeklődött, hiányolva a téma említését az eddig elhangzottakból. Hende Csaba válaszában példaként említette a jelenleg is zajló Clever Ferret 2010 hadgyakorlatot. „A régión belüli együttműködés és a fegyverbarátság erősítésének híve vagyok. 1990 óta mondjuk, hogy a régióban Magyarországnak nincs ellenségképe, de halkan, maguk között azért egyszer kérdezzük meg: vajon Magyarország nem ellenségkép-e másoknak?", tette fel a kérdést, majd leszögezte: a hagyományos fegyveres konfliktus esélye nagyon alacsony a térségben, de kizárni soha semmit nem lehet. „1904-ben kinevették volna azt, aki azt mondja, hogy tíz év múlva az egész világ lángokban áll majd. A háborúk váratlanul törnek ki."

Hende Csaba szintén a szocialista képviselő érdeklődésére elmondta, hogy folyékonyan beszél németül, angolból pedig éppen nemrég végzett el egy upper intermediate (azaz felső középfokú) tanfolyamot. „Az angol katonai szaknyelvet még nem ismerem elég alaposan", tette hozzá.

A testület végül 13 igen szavazattal, 2 nem ellenében támogatta Hende Csaba honvédelmi miniszteri kinevezését. Az új kormány szombat délután teszi le a hivatali esküt.

Kapcsolódó cikk:
Támogatta Hende Csaba kinevezését a nemzetbiztonsági bizottság

1595902530
 

Fotók: Galovtsik Gábor