Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida szent háborúra buzdít

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 29. 9:15

Az al-Kaida terrorhálózat második számú vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy vezetésével keresztes hadjárat folyik Pakisztán ellen az ország megosztása érdekében, s felszólította a pakisztániakat, hogy iszlám szent háborúval álljanak ellen e törekvésnek.

Ajmán az-Zavahri erről videóüzenetében beszélt, amely csütörtökön késő este jelent meg radikális iszlamisták által működtetett honlapokon. Zavahrinak augusztusban ez már a második üzenete, s azután jelent meg, hogy az al-Kaidával szövetséges pakisztáni tálibok vezetője, Baitulla Mehszúd augusztus ötödikén légicsapásban életét vesztette.

Az üzenet előzményei közé tartozik az is, hogy a pakisztáni hadsereg április végén offenzívát indított a Szvat-völgyben, júliusban pedig arról számolt be, hogy visszafoglalta a korábban a tálib lázadók kezére került vidéket. Szórványos harcok viszont azóta is dúlnak a térségben.

Üzenetében Zavahri úgy vélte, hogy a Szvat-völgyben és Pakisztán északnyugati, törzsi ellenőrzésű vidékein dúló összecsapások a muzulmánok ellen világszerte zajló keresztes hadjárat szerves részét képezik. Figyelmeztetett, hogy a Szvat-völgyi hadművelet – szerinte – kudarcra van ítélve. Arra buzdította a pakisztániakat, hogy iszlám szent háborúval (dzsihád) szálljanak szembe a pakisztáni hadsereggel és az amerikai keresztesekkel, s a dzsihádot támogassák emberrel, pénzzel, szaktudással, információval és imával.