Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok ölték meg a rendőröket csütörtökön Pakisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 29. 9:00

A pakisztáni tálibok mozgalma magára vállalta pénteken az előző este Torham városának közelében elkövetett öngyilkos merényletet. A merényletben 22 rendőr életét vesztette.

Ázám Tárik, a szervezet szóvivője, aki ismeretlen helyről telefonált, azt állította, hogy ez csak az első válasz volt vezérük, Baitullah Mehszúd halálára, és a merényletben csak a rendőrők haltak meg. A mozgalom szerint “akik az Egyesült Államokat támogatják, mind az ellenségeink".

A merénylő gyalog közelítette meg a rendőri ellenőrzőpontot, majd felrobbantotta magát. A helyszínen épp akkor gyülekeztek a rendőrök, hogy a ramadán előírásai szerint egész napos böjtölésük után elfogyasszák napi ételüket. A halálos áldozatokon kívül több tucatnyi sebesült is volt.

Torham a legnagyobb határátkelő a térségben, itt halad át az afganisztáni NATO-erők utánpótlás-szállítmányainak zöme, naponta 300 konvoj. A déli Karacsi kikötővárosból a pesavari elosztóközponton keresztül jut el Torhamig, majd Afganisztánba az amerikai és a NATO katonák élelmiszer- és üzemanyag-szükségletének, valamint egyéb logisztikai javaknak legalább a háromnegyede.