Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida vállalta magára a szanaai merénylet elkövetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 23. 12:58

Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya vállalta magára a május 21-ei, hétfői szanaai öngyilkos merénylet elkövetését, amelyben 96 katona halt meg, és legalább 200 megsebesült.

Az Arab-félsziget al-Kaidája nevű terrorszervezet hétfő éjszaka megjelent közleményében tájékoztatott arról, hogy egyik „szent harcosa" hajtotta végre az öngyilkos támadást, és a célpont a jemeni védelmi miniszter volt. A szervezet a támadással akart bosszút állni az ellene folyó dél-jemeni katonai offenzíva ellen.

„Ez csak a dzsihád (szent háború) kezdete" – közölte a terrorista sejt, s azzal fenyegetőzött, hogy folytatni fogja a támadásokat a jemeni vezetők ellen.

Szanaabán hétfőn öngyilkos merénylő robbantotta fel magát díszszemlére készülő katonák között. A támadó katonai egyenruhában vegyült el a parádéra készülők között, amelyet a keddi nemzeti ünnepen, Észak- és Dél-Jemen egyesülésének 22. évfordulóján mutattak volna be Szanaa egyik főterén, az elnöki palota közelében. Ez volt az első súlyos merénylet a fővárosban azóta, hogy februárban hivatalba lépett Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök, aki lankadatlan harcot hirdetett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és annak helyi erői ellen.

Címkékévforduló