Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida vissza akarja kényszeríteni a „dezertőröket”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 26. 21:07

Erővel próbálja visszatérésre késztetni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya azokat a volt tagjait, akik a kormánycsapatok soraiba álltak – közölte január 26-án, csütörtökön Adnán al-Aszadi belügyminiszter-helyettes.

„A belügyminisztérium információi szerint az al-Kaida jelentős nyomást gyakorol a Szahva tagjaira, hogy adják fel nemzeti állásaikat, és térjenek vissza a karámba" – olvasható a miniszterhelyettes honlapján megjelent közleményben. A Szahva (Ébredés) a kormányerők oldalára átállt milícia.

„E stratégiába illeszkedik Nazim al-Dzsuburi molla meggyilkolása is" – folytatta Aszadi.

Az al-Kaidához kötődő egyik csoport vezetője 2008 májusában minden kapcsolatot megszakított a hálózattal, és mentességi megállapodást kötött az amerikai erőkkel. Ezután a dzsihadisták ellen harcoló egyik milícia élére került, és több merényletkísérletet élt túl. Január 24-én, kedd este végül megölték Bagdad nyugati Manszúr negyedében.

A Szahvának, amelyet 2006-ban alapítottak törzsfők az ország szunnita régióiban, sikerült elűznie az al-Kaidához tartozó felkelők többségét, de az utóbbiak rendszeresen indítanak megtorló akciókat.