Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az államalapításra emlékezve

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. augusztus 21. 12:12

Idén sem tétlenkedtek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az államalapítás ünnepén. Az alakulat nemcsak a laktanya falain belül tisztelgett első királyunk emléke előtt, hanem szerepet vállalt városi, megyei, de még a megye határain túlnyúló ünnepi megemlékezéseken is.

1595940343
Az ezred ünnepi állománygyűlésére augusztus 17-én, pénteken került sor. A rendezvény a hagyományoknak megfelelően, a csapatzászló és az elöljáró fogadását követően a Himnusz éneklésével vette kezdetét. A megjelenteket Bozsóki Attila mérnök alezredes, parancsnokhelyettes köszöntötte, majd felkérte Lazányi Zsolt őrnagyot ünnepi beszédének megtartására. A 2. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettese felszólalásában kiemelte: „Lehetnek éles vitáink, eltérhet egymástól az értékrendünk, gondolkodhatunk napjaink kérdéseiről egészen különböző módon, mégis akad a történelmünkben néhány olyan kiemelkedő teljesítmény, ami előtt mindenkinek illik fejet hajtania. Ilyen elvitathatatlan jelentőségű életmű Szent Istváné, amelynek eredményeként megteremtetődött a magyar államiság."

E napon természetesen az elismerések, kitüntetések átadása sem maradhatott el. Beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát Herczeg Zoltán zászlós és Molnár József zászlós vehette át, míg a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát Tekler István százados, illetve Ágoston Miklós zászlós érdemelte ki. Kósa Gyula főhadnagyot századossá léptették elő, a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idejük, valamint eddig végzett eredményes munkájuk elismeréséül pedig több mint negyvenen részesültek a Tiszti, Tiszthelyettesi, Legénységi Szolgálati Jel valamely fokozatában. 

1595940343
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az idei esztendőben is ünnepi közgyűlésen emlékezett meg államalapító királyunkról. Augusztus 18-án, szombat délelőtt Bősárkányban Tamás Gábor alezredes, az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka képviselte az alakulatot, aki a Fő téren álló millenniumi emlékműnél helyezte el a kegyelet és az emlékezés virágait.

Az elmúlt évek során kialakult szokásoknak megfelelően a győri honvédek a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által rendezett megemlékezésen is tevékenyen vettek részt. A skarlátpiros barettsapkás díszszakasz augusztus 20-án a Szent István király-szobornál sorakozott fel, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének ünnepi beszédét követően Bozsóki Attila mérnök alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az alakulat koszorúját.

Több évtizedes hagyomány, hogy minden évben az államalapítás ünnepén avatják tisztté az újonnan végzett honvédtiszt-jelölteket, akik immár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Ludovika Zászlóalj állományában fejezik be tanulmányaikat. A budapesti Kossuth téren tartott díszünnepségen az ezredet Könczöl Ferenc alezredes képviselte, ahogy tette ezt Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szent István-napi koszorúzási ünnepségén is, amelyre szintén augusztus 20-án, a Bécsi kapu téren található Szent István-szobornál került sor. Itt Simon Róbert Balázs alpolgármester ünnepi beszédét követően a megbízott parancsnok helyezte el az ezred koszorúját.

1595940343

 Fotó: László József őrnagy