Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhagyták Damaszkuszt az ENSZ-megfigyelők, a harcok nem szűnnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 21. 13:39

Elhagyták Damaszkuszt az ENSZ katonai megfigyelői augusztus 20-án hétfőn, miután négy hónap alatt nem valósult meg az általuk ellenőrizni hivatott tűzszünet.

„Már június közepén egyértelmű volt, hogy a két tábor nem tartotta magára nézve kötelezőnek a tűzszünetet" – monda Babacar Gaye tábornok, az ENSZ megfigyelő missziójának (UNSMIS) vezetője. A tábornok a szíriai hadsereget és a lázadókat egyaránt azzal vádolta, hogy nem biztosítják a civilek védelmét.

1595940344
Az ENSZ-megfigyelők távozásával egy időben folytatódtak a harci események több szíriai városban. Hétfőn Damaszkusz egyik peremkerületéből helikopteres támadásokról érkeztek jelentések, Aleppóban pedig harckocsikkal és repülőkkel támadott több városrészt a hadsereg helyi aktivisták közlése szerint. Homsznál, valamint Deraa déli tartományban is összecsapások voltak. A hét végén az ország északi részén, az Azaz városánál vívott harcokban ismét bevetette a légierőt a hadsereg.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának hétfő délutáni közlése szerint aznap több mint ötvenen vesztették életüket a harcokban. Vasárnap mintegy 130-an, szombaton 137-en, pénteken 129-en haltak meg a közel-keleti országban dúló erőszak során a szervezet szerint.

A jordániai külügyminisztérium azt közölte hétfőn, hogy a szíriai hadsereg jordániai területet is tűz alá vett, és több embert megsebesített. Az eset miatt Ammán tiltakozását fejezte ki.

A nemzetközi közösség új Szíria-ügyi különmegbízottja szerint már nem arról van szó, hogy elkerüljék a polgárháborút Szíriában, hanem arról, hogy leállítsák. Ugyanakkor Lahdar Brahimi nem sok esélyt adott annak, hogy képes lesz elősegíteni a véres konfliktus befejeződését. „Lehet, hogy kudarcot vallok, de néha az embernek szerencséje van, és sikerül valamit elérnie" – jelentette ki a France 24 hírtelevízió kérdésére a volt algériai külügyminiszter.

Azt mondta továbbá, hogy „Szíriában elkerülhetetlen a változás, a komoly változtatás", de azt nem fogalmazta meg, hogy szükség van-e ehhez Bassár el-Aszad szíriai elnök távozására a hatalomból.

A szíriai ellenzék bírálta a közvetítés feladatával pénteken megbízott Brahimit, mert nem követelte világosan az elnök távozását. Hétfőn Francois Hollande francia elnök Brahimivel tárgyalva viszont annak a nézetének adott hangot, hogy „nem lehet politikai megoldás Szíriában Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül".

1595940344
A Szíriai Nemzeti Tanács ellenzéki ernyőszervezet egyik tagja szerint a szíriai ellenzék német és amerikai támogatással már hónapok óta készül az Aszad bukása utáni időszakra. Ferhad Ahma elmondta: egy eddig biztonsági okokból titokban tartott projekt keretében azon dolgoznak, hogy lefektessék a politikai átmenet és a megbékélés alapelveit. A projekt olyan témákat ölel fel, mint a szíriai biztonsági apparátus átalakítása, a nemzeti megbékélés programjának kialakítása és egy új alkotmány elfogadása.

Oroszország csak a régi megállapodásokat teljesíti Szíriában, és nem köt újabb fegyverszállítási megállapodást Damaszkusszal – állította a hét végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov azt is kijelentette, hogy országa nem támogatja repüléstilalmi övezet létrehozását a szíriai légtérben, mert az szerinte a szíriai szuverenitás megsértését jelentené. A külügyminiszter egy hétfői nyilatkozatában azt közölte, hogy csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa engedélyezheti katonai erő alkalmazását Szíria ellen, s leszögezte: nem lehet „bombákkal demokráciát ráerőltetni" a közel-keleti országra.

Franciaország nyomást akar gyakorolni Moszkvára, hogy Oroszország szűkítse a szíriai rendszer pénzügyi forrásait – mondta hétfőn Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki szerint a háború havonta egymilliárd euróba kerül Aszad rendszerének. „Kiszámoltuk, hogy csak néhány hónapra elegendő (pénzügyi tartaléka) maradt (Aszadnak), Oroszország és Irán támogatása nélkül. Ezért is kell tárgyalnunk erről, legalábbis Oroszországgal" – jelentette ki a külügyminiszter az RTL rádióban.

Az ENSZ adatai szerint a másfél éve tartó felkelés során eddig 18 ezren vesztették életüket. Legalább 170 ezren elmenekültek az országból, ahol jelenleg közel 2,5 millióan szorulnak segélyre.