Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent István ünnepe Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. augusztus 21. 14:57

A Szent István király tiszteletére megrendezett hódmezővásárhelyi ünnepségsorozaton az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségében szolgálatot teljesítő katonák is aktívan közreműködtek.

1595940345
A rendezvények már augusztus 17-én, péntek délután elkezdődtek a Helyőrségi Zenekar térzenéjével, melyet a város főterén megtartott ünnepélyes zászlófelvonás követett. Itt − mint minden évben − a helyőrségben szolgálatot teljesítő komendánsszakasz is részt vett az eseményen. Másnap ismét katonazenével kezdődtek a programok, hiszen a Helyőrségi Zenekar a városi fúvószenekarral adott közös koncertet.

Augusztus 20-án megtelt a Szent István tér, ahol Almási István alpolgármester Szent István király Imre herceghez intézett intelmeivel kezdte beszédét: „Mivel megértem s mélyen átérzem, hogy amit csak Isten akarata megteremtett s nyilvánvaló eleve elrendelése elrendezett mind a kiterjedt égboltozaton, mind az egybefüggő földi tájakon, azt törvény élteti s tartja fenn." Kiemelte: „Az ünnep emlékezés és főhajtás elődeink előtt, akik lelkiismeretük és legjobb tudásuk szerint éltek és tették a dolgukat."

Az ünnepi műsort és a kenyérszentelést követően − a katonazenekar kíséretében – elhangzott a Szózat.

Az ünnepséget a helyőrségben szolgálatot teljesítő zászlóaljak katonái által közösen alkotott század díszmenete zárta.

1595940345

 Fotó:
Szalóki András őrnagy és a szerző felvételei