Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai erők állásokat foglalnak el Líbia körül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 1. 8:03

Az amerikai haditengerészet és a légierő egységei állásokat foglalnak el Líbia körül, felkészülve arra az eshetőségre, hogy a Nyugat a katonai beavatkozás mellett dönt – közölte hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.

„Tervezőink készenléti terveket dolgoznak ki, és azt hiszem, biztonsággal kijelenthetem, hogy ennek részeként újrapozicionáljuk erőinket, hogy biztosítsuk a nagyobb rugalmasságot arra az időre, amikor a döntéseket meghozzák" – jelentette ki Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője. A légierő és a haditengerészet átcsoportosítása Lapan szerint lehetővé teszi Barack Obama elnök számára, hogy több megoldás közül választhasson a líbiai válsággal kapcsolatban.

A szóvivő nem részletezte, hogy az általa említett csapatmozgás mely hajókra és repülőgépekre terjedt ki, mint ahogy azt sem, hogy milyen lépésekre lehet számítani. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei, miután a Moammer Kadhafihoz hű egységek légi támadást intéztek az ellenzéki erők ellen, fontolóra vették, hogy repüléstilalmi övezetet alakítanak ki Líbia felett, hogy a líbiai vezető többé ne tudja a saját népe ellen bevetni légierejét.

Az amerikai haditengerészeti jelenlét a Földközi-tenger térségében folyamatos, s az Egyesült Államoknak a Perzsa-öböl térségében két repülőgép-hordozója is van.