Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai hadsereg is segít Pakisztánnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 13. 5:28

Egy amerikai hadihajó érkezett csütörtökön a pakisztáni partokhoz, Karacsi kikötőváros közelébe, hogy a rajta lévő és helikoptereken bevetendő mintegy ezer tengerészgyalogos segítsen a károsultak megsegítésében az árvíz sújtotta országban.

Juszuf Raza Gilani miniszterelnök közölte egy interjújában: országának az eddig nyújtottaknál több nemzetközi segítségre van szüksége ahhoz, hogy meg tudjon birkózni történelme egyik legsúlyosabb katasztrófájával.

Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a katasztrófahelyzetnek még messze nincs vége, mert például Szindh tartományban a gátak átszakadhatnak a következő napokban. Továbbra is esik szerte az országban, és a monszun még több hétig eltarthat.

Maurizio Giuliano, az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője úgy ítélte meg csütörtökön, hogy az ország területének akár egynegyedét is sújthatta vagy még mindig sújtja az árvíz, bár ezek a területek nem feltétlenül vannak mind víz alatt.

John Holmes, az ENSZ főtitkárának humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese szerdán New Yorkban 460 millió dollár rendkívüli segély folyósítását sürgette Pakisztán megsegítésére.

Az Amerikai Egyesült Államok 71 millió dollár segítséget ígért Pakisztánnak, amelynek kulcsfontosságú szerepe van az al-Kaida és a tálib lázadók elleni harcban.

Az iszlámábádi kormányt élesen bírálják amiatt, hogy lassan és összeszedetlenül reagál a bajra.

A halálos áldozatok száma már mintegy 1500, és az OCHA szerint körülbelül hatmillió ember van életveszélyben. Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök csütörtökön – most első ízben – meglátogatott árvízkárosultakat.