Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai hadsereg segít a mentésben Haitin

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 14. 7:36

Az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Haitit Barack Obama elnök. Obama közölte: országa segít a “kegyetlen és felfoghatatlan” tragédia, az akár százezer halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa következményeinek felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban.

Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a szegény országnak nyújtandó segélyakcióban. A katasztrófa utáni első órák és napok rendkívül fontosak az emberéletek megmentésében, a romok alá szorult életben maradt áldozatok felkutatásában, a nagyobb tragédia elkerülésében – hangsúlyozta.

Az elnök gyors, összehangolt kormányzati lépéseket rendelt el; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését, útban vannak a humanitárius segélyküldemények, az amerikai kereső csapatok egy része már Haitin van, a többiek csütörtökön érkeznek a szigetországba.

Joe Biden alelnökkel az oldalán közölte: kormánya igyekszik minél előbb információkat szerezni a fővárosban, Port-au-Prince-ben élő amerikai diplomaták és családtagjaik, valamint a szigetországban élő más amerikai állampolgárok sorsáról. (Feltételezések szerint 40-45 ezer amerikai él Haitin.)

Obama már a tragédia bekövetkezte után gyors közleményben tudatta: Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, “gondolatokban és fohászokban" velük van. Washingtoni kongresszusi vezetők szerdán szintén az Egyesült Államok segítségéről biztosították Haiti népét.

A washingtoni külügyminisztérium szerdán figyelmeztetett: nagyon veszélyes a térségbe utazni.

Az amerikai hadsereg úgynevezett déli parancsnoksága bejelentette: hadihajókat irányítanak a térségbe, ezenkívül a légierő szakértői is Haitira utaznak, hogy segítsenek a Port au Prince-i repülőtér működtetésében.

Az első gyorsreagálású amerikai katasztrófavédelmi csoport a Costa Rica-i San Joséból már szerdán kora délután megérkezik Haitira, majd alig két órával később egy mentőcsoport is a szigetországba érkezik az amerikai főváros, Washington D.C, körzetéből. A légierő Floridában állomásozó egyes számú különleges műveleti ezredének több gépe helyi idő szerint szerdán délután landol Haitin.

A USS Carl Vinson repülőgép-hordozó is elindult a szigetország irányába, várhatóan csütörtökön ér Haiti partjaihoz. A haditengerészet több egyéb hajót is a térségbe irányít; állítólag szó van arról, hogy a USNS Comfort kórházhajót is odavezénylik Baltimore-ból, bár annak felszerelése és odautaztatása több napot vesz igénybe.