Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Perry-osztályú fregattokat vásárolna Tajvan

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 14. 7:45

Lapértesülések szerint Tajvan tervbe vette nyolc darab, már használatban lévő Perry-osztályú fregatt megvásárlását az Egyesült Államoktól annak ellenére, hogy mindezt Kína nem nézi jó szemmel. Mint köztudott, Washington számít az autonóm Tajvan első számú fegyverzeti beszállítójának.

Tajvan tervei között szerepel az is, hogy a hajókat felszerelik a korszerű Aegis Combat System (ACS) fegyverzeti rendszerekkel, amelyek fejlett számítógép- és radarvezérelt rakétákat használnak a különböző célok leküzdésére.

Az amerikai védelmi minisztérium úgy reagált a hírre, hogy a már szolgálatban lévő koros fregattjaik most még maradéktalanul el tudják látni feladataikat a haditengerészet égisze alatt, azonban szükség lesz rövid időn belüli hadrendből való kivonásukra. Azonban azt is hozzáfűzték, hogy még nincs döntés arról, hogy milyen típusú hajókra cserélnék le a fregattokat.

Az Egyesült Államok ezeket a hajókat még az 1970-es években tervezte, a még szolgálatban lévőket pedig korszerűsítés céljából ellátta számos különböző, a modern technológiának megfelelő eszközökkel. A megvásárolandó nyolc fregatt kibővítené a már helyben, azaz Tajvan szigetén gyártott ugyancsak nyolc Perry-osztályú fregatt flottát.