Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai képviselőház megfeddte Obamát a líbiai beavatkozás miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 4. 10:13

Határozatban dorgálta meg június 3-án, pénteken a képviselőház Barack Obama amerikai elnököt, amiért kongresszusi határozat nélkül vezényelt amerikai fegyveres erőket a Líbia elleni beavatkozásra.

A határozatot 268:145 arányban fogadták el a képviselők. A Fehér Ház tiltakozott a döntés ellen, amelyet „szükségtelennek és haszontalannak" minősített. A határozat egyúttal – amerikai katonák mentésének kivételével – megtiltotta a szárazföldi erők bevetését Líbiában.

John Boehner republikánus házelnök hangsúlyozta, hogy Obama nem nevezte meg azokat a „kényszerítő indokokat", amelyek alapján elrendelte a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló felkelők megsegítését. Republikánus és demokrata honatyák egyaránt kifogásolták, hogy az elnök figyelmet kívül hagyta: háborút hirdetni az amerikai alkotmány értelmében kizárólag a kongresszus jogosult.

A nem kötelező érvényű határozat felszólította az elnököt, hogy 14 napon belül számoljon be a Líbia elleni katonai műveletek részleteiről és költségkihatásairól.

Címkékjog