Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai szenátus is megszavazta a katonai büdzsét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 17. 10:18

Az amerikai szenátus megszavazta december 15-én, csütörtökön az Egyesült Államok 2012-es évi, 662 milliárd dolláros katonai költségvetését. A képviselőház már az előző nap megszavazta a javaslatot, így az most már Barack Obama elnök elé kerül aláírásra és kihirdetésre.

A szenátus 86-13 arányban szavazta meg a törvényt, amely egy kompromisszumos változat a két ház szövegverziója között.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet magában foglalja azt a vitatott rendelkezést is, amely kiterjeszti a hadsereg illetékességét az al-Kaida terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított személyek fogva tartásával kapcsolatban. A katonák illetékességi köre korábban csak a külföldön elfogott, külföldi állampolgárságú terroristákra terjedt ki, a most elfogadott jogszabály-tervezet értelmében azonban kiterjed az Amerikában letartóztatott amerikai állampolgárokra is.

A kitétellel kapcsolatban Barack Obama elnök, aki azt szorgalmazza, hogy a terroristákkal kapcsolatban a szövetségi polgári hatóságok járjanak el, korábban vétót helyzetet kilátásba, ám röviddel a képviselőházi szavazás eltekintett ettől.

A Fehér Ház csütörtöki közleménye méltatta, hogy a törvénytervezeten egy sor módosítást hajtottak végre, de aggodalmát fejezte ki a jogállamiság elveinek betartásával kapcsolatban, és jelezte, hogy az eljárás módosítását fogja kezdeményezni.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet új szankciókat tartalmaz az iráni központi bank ellen, és „megelőző intézkedésként" befagyasztja a Pakisztánnak folyósítandó támogatások 700 millió dolláros tételét is arra az esetre, ha Iszlámábád nem bizonyítja, hogy tett lépéseket az afganisztáni amerikai erők elleni támadások megállítására.