Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikaiak már a tetőn vannak

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. augusztus 13. 20:17

Zalahalápon az amerikai katonák munkájának köszönhetően megújult az öreg óvoda tetőszerkezete. A beruházás több mint 12 millió forintba került. Az Európai Különleges Műveleti Parancsnokság szponzorálásában két amerikai építési csoport, a Minnesotai Légi Nemzeti Gárda és az Ohiói Légi Nemzeti Gárda tagjai vettek részt az építkezésben.

A beruházás anyagi fedezetét a Kiképzési Építkezési Alap (ERC) és a Humanitárius Építkezési Tevékenység (HCA) biztosította. Az óvoda udvarán az átadási ünnepségre meghívott vendégeket ünneplőbe öltözött kisgyerekek és a gondozóik fogadták. Az amerikai és a magyar himnuszok elhangzása után Takács Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Hadműveleti Osztályának osztályvezetője köszöntötte a megjelent vendégeket. Kiemelte, hogy napjainkra Magyar Honvédség és az Ohio-i Légi Nemzeti Gárda között nagyon jó együttműködés alakult ki. “Ez az együttműködés kiterjed a katonai kiképzésre, a közös gyakorlatokra, de az utóbbi időben Afganisztánban, a harctéren is napi kapcsolatba kerültek. Ez a mai nap jellemző példája annak, hogy az együttműködési képesség kiterjeszthető a békefeladatokra is és ez ma itt a megújult óvoda tetején látható. Ez az ajándék, ami most került átadásra, a honvédség köszönete a falu lakosai felé azért a türelemért, amit a katonák munkája iránt mutattak akkor, amikor a gyakorlatra vonuló egységek nagy zajjal zavarták meg a falu nyugalmát", fogalmazott.

1595890224
 

John Martinson, az amerikai követség munkatársa ünnepi beszédében hangsúlyozta: örül annak, hogy Magyarországon egy ilyen szép környezetben lévő településnek tudtak segíteni. A katonáik már sok tapasztalatot szereztek a magyarokkal való közös munkában és ennek az együttműködésnek Zalahaláp lakói fogják élvezni az egyik gyümölcsét. Az itteni gyerekek egy olyan tető alatt tervezhetik a jövőjüket, ami egy közös amerikai-magyar munka eredménye. Megköszönte azt a nagy szeretetet és sok szép programot, amit a faluban élők adtak az itt dolgozó amerikai katonáknak. A faluban élők nagyon sok felajánlással segítették a beruházás megvalósulását, ezért a falu szép példáját adta annak, hogy a közösségi összefogás milyen produktumokra képes.

1595890224
 

Szenc Lajosné, Zalahaláp polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, akiknek része volt a beruházás megvalósulásában. Emlékeztetett arra, hogy Zalahaláp lakosai az újdörögdi gyakorlótér közelsége miatt évtizedek óta együtt élnek a katonákkal. “Ez az együttlét nagyon sokszor okozott kellemetlenségeket az itt élőknek a zaj és az egyéb katonai mozgások miatt, mert a gyakorlótérre sok esetben a falun keresztül vezetett az út. Bár ez a probléma az utóbbi időre jelentősen csökkent, de azért arra most is büszkék vagyunk, hogy a fontos feladatokra még mindig itt készíti fel a hadsereg a katonáit. Most egy nagy ajándékot kaptunk a katonáktól, ami évtizedekre segítheti a fiatalok nevelését és a fiatal szülők boldogulását. A falu összes lakosa nevében köszönöm ezt az ajándékot", fogalmazott.

A program az óvódások táncbemutatójával folytatódott: közben Szenc Lajosnétól megtudtuk, hogy a katonák július 22-től kezdték el ezt a munkát. Két csoportban jöttek az újdörögdi bázisra, és a tető felújításán naponta 12-15 amerikai katona dolgozott. A mesterséget itt, a magyar szakemberektől tanulták el. Közben részt vettek a falu jelentős rendezvényein, többek között a falunapon is, és esténként találkoztak a faluban élőkkel. A nyelvi nehézségek ellenére nagyon jó kapcsolat alakult ki az építő csapat és a falu lakossága között. Munkájukat minősíti az, hogy ez alatt az idő alatt több mint 600 négyzetméter tető felületet kellett újrarakniuk.

1595890224
 

Az óvoda vezetője, Mayer Ottóné a dolgozók nevében köszönte meg azt a munkát, amelynek kapcsán ez az óvodai felújítás megvalósulhatott. Egyben megköszönte azt az élményt is, amit a katonák jelentettek a falu életében. Kiemelte, hogy az amerikai katonák megmutatták azt, hogy a milyen értékes lehet a civil lakosoknak nyújtott segítség és mekkora a békében elvégzett feladatok hatása.

Ezt követően az amerikai katonák játékokat adtak át a gyerekeknek, majd a polgármester asszony adott át emléklapokat és ajándékokat az építésben résztvevő katonáknak.

A rendezvény végén a megújult óvodát a szalag átvágásával avatták fel.

1595890224
1595890224