Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Arab-tengerben végezte a Hawkeye

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 1. 6:45

Géphiba miatt az Arab-tengerbe zuhant szerdán egy E-2C Hawkeye típusú amerikai légtérellenőrző repülőgép, az AWACS haditengerészeti megfelelője – jelentette be az amerikai haditengerészet. A négyfős legénység egy tagja eltűnt, a másik hármat kimentették.

A gép a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó hajó parancsnoki és ellenőrző feladatainak támogatására szolgált. Az Iránhoz közel fekvő térségben Szaúd-Arábiával közös hadgyakorlat folyik, amely során egy tengeralattjáróról tesztelés céljából fellőttek egy Trident típusú, atomfegyver hordozására is képes ballisztikus rakétát. A gyakorlatot megtekintette Patrick O’Reilly tábornok, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség vezetője is.

Az elmúlt hetekben Szaúd-Arábiában járt Robert Gates amerikai védelmi miniszter, és ígéretet tett a királyság védelmi képességeinek fokozására Irán növekvő rakétás hadereje ellen. Az Egyesült Államok megígérte a fegyvereladások felgyorsítását is Szaúd-Arábiának és a Perzsa-öböl más szövetséges államainak. Ezek között vannak olyan Patriot típusú rendszerek is, amelyek már nem csak repülőgépeket, hanem mozgásban lévő rakétákat is meg tudnak semmisíteni. Több, hasonló képességekkel bíró amerikai hadihajót is vezényelnek a Perzsa-öbölbe.