Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama építkezési moratóriumot vár Izraeltől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 1. 6:41

Barack Obama amerikai elnök azt akarja, hogy Izrael négy hónapra függessze fel a zsidó lakótelepek kelet-jeruzsálemi építését, cserébe a megfeneklett izraeli-palesztin béketárgyalások újraélesztéséért. A moratórium arra az időre szólna, míg az Arab Liga felhatalmazást adott a Palesztin Hatóság és az Izrael közötti, közvetítéssel folytatandó tárgyalásokra.

Washington reményei szerint egy ilyen gesztus rávehetné a palesztin vezetést, hogy a tervezett közvetett tárgyalások helyett közvetlenül egyeztessen Benjámin Netanjahu kormányával – jelentette a Háárec egy név nélkül nyilatkozó izraeli hivatalos forrásra hivatkozva. A moratórium arra a négy hónapra szólna, amelynek idejére az Arab Liga felhatalmazást adott a Palesztin Hatóság és az Izrael közötti, közvetítéssel folytatandó tárgyalásokra.

Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője kitért azelől, hogy kommentálja a lapértesülést.

“A telepek befagyasztása Jeruzsálemben és Ciszjordánia többi részén" alapvető teljesítendő követelmény ahhoz, hogy vissza lehessen térni “a közvetlen vagy közvezetett tárgyalásokhoz" – jelentette ki Nabíl Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója.

Barack Obama amerikai elnök azt szeretné elérni, hogy Izrael függessze fel a kelet-jeruzsálemi építkezéseket. A keleti városrészeket a zsidó állam Ciszjordániával együtt az 1967-es háborúban foglalta el, majd területéhez csatolta.

Hivatalos források szerint Obama a múlt heti washingtoni tárgyalásaik során arra kérte Netanjahut, hogy jó szándéka jeléül tegyen – meg nem nevezett – gesztusokat, amelyek segítségével rá lehetne venni a palesztinokat a 2008 decemberében felfüggesztett béketárgyalások folytatására.

Izrael a fővárosának tekinti Jeruzsálemet, de álláspontja nem vívott ki nemzetközi elismerést. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a megszállt Ciszjordániában és Gázában létrehozandó államuk fővárosául. Netanjahu, aki Jeruzsálem kérdésében mindeddig ellenállt a washingtoni nyomásnak, kormányának tagjaival két, eredmény nélkül zárult tanácskozást tartott az amerikai javaslatokról.

A Haaretz úgy tudja, a vasárnapi kabinetülésen a miniszterek között konszenzus jött létre arról, hogy Izraelnek el kell kerülnie a jeruzsálemi építkezésekre vonatkozó nyílt bejelentéseket, s inkább “csendes egyetértésre" kellene törekednie a kérdésben. Netanjahu Kelet-Jeruzsálemet kizárta a ciszjordániai építkezések tízhónapos felfüggesztéséről novemberben – amerikai nyomásra – meghirdetett izraeli moratóriumból.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy Jeruzsálem kérdéséről Izraelnek és a Palesztin Hatóságnak a végső státusról szóló tárgyalások során kell majd megállapodniuk.

Címkékelismerés