Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az e-sport és a honvédelem ügye között nagyon sok szinergia van”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Nagy Gábor |  2023. április 17. 9:09

Április 16-án ért véget a Honvédelmi Sportszövetség és a Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség által közösen, immár harmadjára megrendezett CS:GO Digital Warriors bajnokság, a budapesti Gamerlandben. A verseny első napján a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák diákjainak nyolc csapata, a másik két napon pedig a tizenkét profi csapat mérte össze erejét.

„Az e-sport és a honvédelem ügye között nagyon sok szinergia van, mi pedig azon dolgozunk, hogy ezeket a szinergiákat minél jobban kihasználjuk” – emelte ki a rendezvény vasárnap esti díjátadóján dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: az e-sportolóknak olyan képességekre van szüksége – így a csapatban dolgozásra, a döntésképességre, a stressztűrésre és technológiai ismeretekre –, amelyekre a mai modern, high-tech haderőben is.

P4160679

Az első helyezettnek járó ötszázezer forintos pénznyeremény mellett a honvédelmi tárca által felajánlott tatai alakulatlátogatást dr. Czermann János adta át a Domination csapatnak. A második helyért járó nyereményt a Neymarpeek csapat vehette át dr. Nébald György olimpiai bajnok vívótól, a Honvédelmi Sportszövetség alelnökétől. A harmadik helyért járó díjat pedig a Lenovo Legion Honvéd csapata vihette haza; ezt dr. Balázs Péter, a Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség elnöke adta át.

Sánta Bálint, a Budapesti Honvéd Sportegyesület Lenovo Legion Honvéd csapatának irányítója elárulta: a hazai és nemzetközi versenyekre való felkészülés náluk nagyjából négy óra gyakorlást jelent a hét 4-5 napján. „Vegyes érzések vannak bennünk, mert a döntőbekerülés pár apró hibán múlott csak, és tudjuk, hogy lett volna bennünk több, de a harmadik hely megszerzése így is nagy boldogság” – fogalmazott az elért eredmény kapcsán.

Zakar Sándor, a Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség szakmai vezetője – aki egyben az esemény főszervezője is volt – kiemelte a Honvédelmi Sportszövetséggel való együttműködés eredményességét, amit a helyettes államtitkári látogatás mellett jól mutatott az esemény gördülékeny lefolyása, valamint a nézők magas száma is.

Kapcsolódó cikkek