Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elstartolt a Honvédelmi Sportszövetség e-sport versenye

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. április 15. 11:07

Nyolc kadétcsapat mérte össze ügyességét és tudását a budapesti Gamerlandben megrendezett CS:GO bajnokság első napján, április 14-én, pénteken.

A Honvédelmi Sportszövetség szervezésében április 14. és április 16. között zajlik a magyar CS:GO játékosok egyik kedvenc versenye, a Digital Warriors. A verseny első napján a Digital Warriors Logitech Kadét kupán, a Honvéd Kadét Program partneriskoláinak csapatai küzdöttek egymással.

„A bajnokság egyik célja, hogy a fiatal játékosoknak megmutassuk milyen lehetőségek vannak a Magyar Honvédségen belül” - mondta a honvedelem.hu kérdésére Zakar Sándor, a Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség szakmai vezetője.

Hozzátette: „Idén már harmadik éve, hogy együtt dolgozunk a Honvédelmi Sportszövetséggel. Azt látjuk, hogy ezek a projektek nagyon fontosak, eredményesek és mindenki profitál belőlük, úgyhogy folytatni fogjuk a jövőben is” – fogalmazott a szakmai vezető.

CS-GO_kadet_kupa_20230414_17 copy

A Honvédelmi Sportszövetség évek óta komoly szereplője a hazai e-sport életnek. Kálmán Péter, a Honvédelmi Sportszövetség szakmai osztályvezetője szerint a civilek és a kadétok részéről is nagyon nagy az igény ezekre a megmérettetésekre. Kérdésünkre kiemelte: a sportesemény célja, a honvédelem iránti érdeklődés felkeltése, a hazafias és honvédelmi nevelés megvalósítása, a közösségépítés, valamint a Honvéd Kadét Program népszerűsítése.

A mérkőzések során két csapat mérte össze az erejét: a képzeletbeli „terroristák” és a „terrorelhárítók”. A kadétok számára egy korábbi alkalommal rendezték meg a két napos elődöntőt, amelyen negyven csapat vett részt, közülük a legjobb nyolc került be a döntőbe. Az ország minden tájáról érkezett csapatokat négy fős csoportokba sorolták, ahol a csoportmeccseket követően az első két helyezett jutott az elődöntőbe, ahol a csoportgyőztesek a másik csoport második helyezettjével játszottak a döntőbe jutásért.

„Ez egy olyan programlehetőség, ami élményt nyújt a srácoknak. Mivel nemcsak kadétoknak, hanem kadétiskoláknak hirdették meg a versenyt, így olyan fiatalok is részt vettek, akik a kadétprogramhoz ugyan nem csatlakoztak, de az ilyen versenyeket nagyon szeretik. Ez pedig szélesíti a látókörüket – fogalmazott Fonád Zoltán, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium honvéd kadét instruktora.

„A Digital Warriors az ő világuk, hiszen ennek a generációnak a mindennapjait átszövi az a high-tech világ, ami a XXI. század haditechnikáját is jellemzi” – fűzte hozzá.

CS-GO_kadet_kupa_20230414_09 copy

A Magyar Honvédség is részt vett a rendezvényen, ahol a haderőben rendszeresített Bren–2 gépkarabélyt, a Scorpion EVO–3 típusú géppisztolyt, valamint a P–09-es maroklőfegyvert is kézbe vehették a vállalkozó kedvű érdeklődők. A játék szünetében pedig Pálinkás Szilveszter főhadnagy, a Magyar Honvédség országos toborzókampányának egyik arca a játék és valóság közti párhuzamokról beszélt. A főhadnagy kérdésünkre úgy fogalmazott: a haderőnek a fiatalokra van szüksége, ezért nagyon fontos, hogy ezt a generációt sikerüljön megszólítani.

„Azért releváns, hogy lépjünk feléjük, mert ezek a fiatalok már olyan katonai képességekkel rendelkeznek, - reakcióidő, kommunikáció, fegyver és terepismeret, valamint egyéb harcászati eljárások - amelyeket a játék során már megszereztek, de ezzel még ők maguk sincsenek tisztában. Ezt a tudást pedig ki kell aknáznunk” – húzta alá a főhadnagy.

CS-GO_kadet_kupa_20230414_03 copy

A kiélezett döntő mérkőzést követően végül a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium csapata állhatott a dobogó legfelső fokára - részükre Almási-Rab László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály vezetője adott át elismerést. A második helyezett a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum csapata lett, a harmadik helyezésért járó díjakat pedig a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kadétjai vehették át.

A verseny szombaton és vasárnap a Digital Warriors Logitech Major Kupával, a profi csapatok versenyével folytatódik.