Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EB-aranyérem húsz év kemény munkájának eredménye

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: internet és archív |  2020. november 22. 7:12

„Aki tudja, hogy az elmúlt évek során mennyi küzdelem és szenvedés van mögöttem, az érti miért hatott meg ennyire ez a győzelem” - mondta a honvedelem.hu kérdésére Karakas Hedvig őrmester, a Magyar Honvédség Sportszázadának tagja, aki aranyérmet nyert a prágai cselgáncs Európa-bajnokság nyitó napján, november 19-én, csütörtökön.

Karakas_gfacebook

„Egyelőre még barátkozom a győzelem gondolatával, hiszen nagyon régóta várok az EB-aranyra. A márciustól tartó szünet nagyon jó hatással volt rám, a teljes körű fizikai alapozás mellett mentálisan is nagyon sokat változtam, nem akartam görcsösen az aranyérmet, hanem csak jól akartam érezni magam a szőnyegen” – nyilatkozta az olimpiai kvótás helyen álló magyar versenyző, aki első mérkőzését a lengyel Anna Kuczerával vívta, majd a negyeddöntőben a címvédő orosz Daria Mezhetskaia-t utasította maga mögé.

Hedvig az elődöntőben a bolgár Ivelina Ilievával csapott össze, akit eddig nyolc találkozóból hatszor megvert. „Nagyon nagy taktikai csata volt. Ilieva nagyon erős, kellemetlen versenyző, ráadásul hosszabb a keze, mint az enyém, képes olyan fogásokat felvenni, amiből csak nagyon nehezen tudok akciót kezdeményezni. A nap folyamán azonban végig magabiztosság jellemezte a küzdelmeimet. Fizikailag nagyon jó állapotban voltam és ami a legfontosabb végig tudtam koncentrálni a mérkőzést” – mondta a kérdésünkre a magyar sportoló, aki fél perccel a vége előtt wazarival győzedelmeskedett a bolgár riválisa felett.

EUB_Karakas1

Karakas Hedvig a döntőben a portugál Telma Monteiroval került szembe, akit az eddigi nyolc mérkőzésükön csak egyszer tudott megverni. A 34 éves portugál a női cselgáncs egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet – köztük öt aranyat – gyűjtött. „Mikor felléptem a szőnyegre, erősnek, magabiztosnak és stabilnak éreztem magam. Monteiroval szemben elég egy másodpercnyi kihagyás, ezért tudtam, ha tartom magam az edzőmmel megbeszélt taktikához és folyamatosan koncentrálok akkor meg tudom nyerni a mérkőzést. Nem kockáztattam, nem hagytam, hogy bármi kizökkentsen. Bíztam abban, hogy a hosszabbításban fel tudom őrölni és hibára tudom kényszeríteni” – mondta Hedvig, aki két intés hátrányból fordította meg a mérkőzést, így a dobogó legfelső fokára állhatott.

EUB_Karakas

A 30 éves Karakas Hedvig így a magyar dzsúdósport 18. EB-aranyérmét szerezte meg az O2 Arenában. Ő maga már négy éremmel büszkélkedhet a kontinenstornákon, az arany és ezüst mellett 2009-ben Tbilisziben és 2010-ben Bécsben bronzérmet szerzett. „Van pár kisebb sérülésem, amit igyekszem a következő időszakban kipihenni, majd tervben van jövő év elején egy World Masters, amely a 2021-es tokiói olimpia kvalifikációs eseménye lesz” – nyilatkozta kérdésünkre a Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzője.

(A World Masters-a mesterek tornája, ahova a világranglista első 16 helyén álló versenyző kap meghívást, 1800 pontot ér a győzelem, viszonyításként az EB-arany 700 pontot ér.)

Karakas
Címkéksport