Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ECOWAS nemzeti egységkormányt követel Malitól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 9. 19:19

A nyugat-afrikai regionális szervezet büntetőintézkedésekkel fenyegette meg Malit – ahol márciusban katonai hatalomátvétel volt – arra az esetre, ha társadalmi szervezetei július 31-éig nem alakítanak nemzeti egységkormányt. Az ECOWAS ezenkívül azzal a kéréssel fordult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC), hogy vonja felelősségre az iszlamisták által elfoglalt északi országrész „háborús bűnöseit”.

Blaise Compaoré burkinai elnök, az ECOWAS által delegált mali közvetítő és öt másik nyugat-afrikai ország államfője Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban ült össze tanácskozásra júkius 7-én, szombaton. Ezen jelen voltak mali társadalmi szervezetek (pártok, szakszervezetek, egyházak) képviselői, de a kormány részéről csak egy miniszter jött el, sem Dioncounda Traoré ideiglenes államfő, sem Cheick Modibo Diarra kormányfő nem vesz részt a fórumon.

Traorét még mindig Franciaországban ápolják azzal a koponyasérülésével, amelyet a márciusi puccs idején szenvedett el az irodájába betörő erőszakos tüntetőktől.

A tanácskozás célja az volt, hogy az ingatag mali belpolitikai helyzetben segítsen megerősíteni az átmeneti intézményeket, hogy azután Bamako szembe tudjon szállni az északi országrészt uraló tuareg lázadókkal és az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló iszlamistákkal.

Az ECOWAS arra kérte a társadalmi szervezeteket, hogy tegyenek ajánlásokat Traorénak az egységkormány megalakítására. Ha a maliak nem alakítanak a hónap végéig egységkormányt, akkor jelenlegi kormányát többé nem ismerik el, és az ország tagságát felfüggesztik minden kisebb regionális szervezetben is – fenyegetőzött az ECOWAS.

Fatou Bensouda, az ICC ügyésze július 1-jén kijelentette, hogy a timbuktui muzulmán mauzóleumok lerombolása háborús bűncselekmény, és elkövetőit a bíróság valószínűleg felelősségre vonja. Az ECOWAS követelte az ICC-től, hogy ezt tegye is meg.

A szervezet ezenkívül azzal a kéréssel fordult Traoréhoz, hogy kérje az ECOWAS-tól és az ENSZ-től az engedély megadását a nyugat-afrikai regionális szervezet katonai beavatkozásához Mali északi részén.

Compaoré hangsúlyozta: a békefenntartóknak kizárólag az volna a feladata, hogy támogassa a mali hadsereget az ország egységének helyreállításában.

Az ouagadougoui tanácskozással egy időben összeültek Bamakóban azok a mali szervezetek, amelyek támogatták a katonai hatalomátvételt. Emlékeztették az ECOWAS-t, hogy Mali „szuverén állam", és hogy „bármilyen egységkormányról az ország lakosságának kell döntenie".