Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az eddig kitűzött célokat elértük”

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. április 9. 8:10

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kiemelt feladatai közé tartozik a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj bázisán megalakult és az októberi NATO CREVAL-ellenőrzésre készülő MH ZHCS (Zászlóalj-harccsoport) felkészítése. Deme László őrnagyot, a ZHCS kijelölt parancsnokát és Gombos Sándor törzszászlóst, a ZHCS vezénylőzászlósát kérdeztük.

Őrnagy úr, mit érdemes tudni a NATO CREVAL-ellenőrzésről?

A ZHCS egyike a Magyarország által a NATO-nak felajánlott alegységeknek, rendeltetése a szárazföldi harc sikeres megvívása. Ezt végezheti nemzeti vagy szövetségi alárendeltségben önállóan vagy magasabb szintű kötelék részeként, honi területen vagy külföldön, minden időjárási és terepviszonyok között, kivéve a hóhatár feletti magashegységet, a trópusi esőerdőt, illetve a sarkvidéki és sivatagi viszonyokat. Ami azt jelenti, hogy – a haza fegyveres védelme mellett – ennek a harccsoportnak lehet feladata más NATO-tagország megsegítése, vagy válságreagáló és béketámogató műveletekben való részvétel egyaránt. Az Észak-atlanti Szövetség kíváncsi arra, hogy a felajánlott erők valóban a megfelelő készültségi szinten állnak-e, ezért ezt az adott nemzetnek időszakosan fel kell mérnie. Egy ilyen ellenőrzés 72 óra alatt zajlik le, s két fázisból áll. Az elsőben a laktanyában található dokumentumokat, terveket, a másodikban a gyakorlótéren az alapfeladatok végrehajtását vizsgálják. A körülbelül 30 főből álló ellenőrzési csoportot az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állítja össze. Ez a csoport két fő megfigyelővel egészül ki, akiket a NATO-főparancsnokság (NATO SHAPE) delegál.

1595934022
Hogyan épül fel a zászlóalj-harccsoport?

A szervezeti struktúra egy lövészzászlóalj alapjára épül. Ezt az alapot minden olyan alegységgel kiegészítik, amelyek a háborús és a válságreagáló műveletek során a kapott feladatok végrehajtásához kellenek. A harccsoport jelenlegi létszáma több mint 900 fő, és megközelítőleg 300 darab technikai eszközzel rendelkezik.

Az ellenőrzés miatt van-e eltérés egy hagyományos kiképzési tervhez képest?

A hagyományos kiképzési követelményeken túl a ZHCS-nek kiegészítő felkészítéseken is részt kell vennie, ugyanis az elérendő képességeket a hadműveleti követelmények szabályozzák. Mivel az ország területén kívüli bevetésre is sor kerülhet – akár szövetségi környezetben –, a zászlóaljtörzsnek készen kell állnia például a teljesen angol nyelven történő működésre is. A ZHCS kiképzési követelménye sokrétűbb és szerteágazóbb, mint a hagyományos elvárás, és ez nemcsak az alegységekre mint kötelékekre vonatkozik, hanem az egyéni felkészültségre is fokozottan érvényes.

Mióta tart a felkészülés, és milyenek az eddigi tapasztalatok?

A felkészülés februárban kezdődött és szeptember végén fejeződik be a zászlóalj összekovácsolásával. Az eddig kitűzött célokat elértük, a meghatározott feladatokat elvégeztük. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindegyik állománykategóriában szükség van a szakmai ismeretek azonos szintre emelésére és bővítésére. Éppen ezért a felkészítés nulladik fázisaként a raj- és szakaszparancsnokok szakmai felkészítésen, a szakasz- és századparancsnokok pedig kéthetes tanfolyamon vettek részt. A kiképzés során minden lehetőséget megragadunk, a paintball-eszközök alkalmazásától a szimulátorok használatáig. A hódmezővásárhelyi laktanya szerencsés, mivel rendelkezik egy „KRONOS" teremmel. Ez egy szimulációs rendszer, amely lehetőséget biztosít – a virtuális térben – szakaszszintig a tűz- és harcvezetés gyakoroltatására. Jelenleg folyamatban van egy olyan komplexum kialakítása, amivel a különböző szintű parancsnokok harcászati döntéshozatalát tudjuk gyakoroltatni, például terepasztalon, térképen, táblán.

Milyen nagyobb feladatok várnak még az állományra?

A törzsfelkészítések végrehajtása a harccsoportba más alakulatoktól delegált törzstisztekkel együtt. A folyamat végén a törzs kiemelt feladata a „Bocskai Fokos 2012"  elnevezésű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton való részvétel. A nyár közepén a harccsoport egy része kitelepül a táborfalvai központi gyakorlótérre, ahol éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlaton vesz részt. Itt a szakasz- és századparancsnokok mellett a támogatószakasz parancsnokai is gyakorolhatják a különböző tűztámogatási, tűzvezetési és egyéb feladatokat. A lövészszázadok kijelölt állományának a városharcra való felkészítését Hajdúszoboszlóra tervezzük.

1595934023
Az ellenőrzésen való megfelelés jelent bármilyen szakmai elismerést?

Természetesen, hiszen az összetett felkészítésben nagyon sok ember munkája van benne, és a Magyar Honvédségnek is kiemelt feladata a NATO-felajánlások pozitív megmérettetése.

A zászlóaljra a bizonyítvány megszerzése után hárul-e majd többletfeladat?

Az elért kiképzési szintet meg kell tartani, ezért évente legalább egy-két hetes éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot kell végrehajtani a modulokkal együtt az összekovácsoltság megőrzése érdekében. A legfontosabb, hogy a következő ellenőrzésre biztosítsuk a megfelelő alapokat – hiszen a megváltoztatott követelményekből fakadó új felkészültségi feladatokat csak a már megszerzett tudásra lehet ráépíteni.

Törzszászlós úr, a zászlóalj hányadik ellenőrzésen vesz részt?

A zászlóalj első NATO CREVAL-ellenőrzésére 2005-ben került sor, majd 2007-ben Táborfalván, 2010-ben pedig Várpalotán teljesítettünk hasonló feladatot. A zászlóalj az eddigi megmérettetéseket a Combat Ready, azaz harcra kész minősítéssel zárta. Vezénylőzászlósként a két utolsó felmérésen vettem részt, ezért a parancsnok munkáját személyes tapasztalataimmal is próbálom segíteni.

Tudnak valamit hasznosítani az előző évekből?

A CREVAL-ellenőrzés követelményrendszere évről évre átesik kisebb változtatásokon. Természetesen a korábbi évek tapasztalatait a zászlóalj feldolgozta, és ezeket a lehetőségekhez mérten beépítjük a kiképzési terveinkbe.

Hogyan értékelné az állomány jelenlegi felkészültségi szintjét?

A raj- és szakaszparancsnoki felkészítéssel sikerült elérnünk, hogy mindenki azonos alapokról kezdje meg a kiképzést. Az elmúlt két hónap felkészítéseinek köszönhetően a katonák kiképzettsége elérte az elvárt szintet, jelen pillanatban az egyéni felkészülések vége felé járunk.