Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egész világ hallhatta a magyar nép szavát

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 21. 13:58

1956 céljai és eredményei a mai napig felelősséget rónak a magyar társadalomra - mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára október 21-én, Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a társadalmi szervezetek számára rendezett ünnepségen.

56-os_forr_szabh_emleknapja_unnepseg_kituntetesek_20211021_06 copy

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel együttműködő, a honvédelem érdekében tevékenykedő, valamint a katonai hagyományokat, történelmi emlékeket ápoló társadalmi szervezetek részére rendeztek ünnepséget Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban október 21-én.

Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára köszöntőjében elmondta: 1990-ben, amikor az első szabadon választott Országgyűlés első törvényeit meghozta, deklarálta, hogy 1956 értékrendje mentén kívánja Magyarországot vezetni. Ezzel hitet tett ’56 értékei mellett, a forradalom emléke és történelmi szerepe pedig az őt megillető helyre került. Mint mondta, 1956 csodája abban rejlett, hogy oly sok évnyi megaláztatás, zsarnokság és némaság után a magyar népben egy emberként fogalmazódott meg a változás akarata, és olyan erővel szólalt meg, hogy azt az egész világon meghallották.

56-os_forr_szabh_emleknapja_unnepseg_kituntetesek_20211021_08 copy

Szabó István hangsúlyozta: a forradalom leverése nem feledteti, hogy az események alatt olyan egyetemes értékek teremtődtek meg, olyan célok fogalmazódtak meg a magyar társadalomban, amelyek napjainkig éreztetik hatásukat. „Függetlenül attól, hogy külső, szovjet katonai segítséggel vérbe fojtották a forradalmat, a morális győzelem a miénk, a magyaroké. Miénk az érték, az emlékezet, amely 1956-ot a mai helyére tette, amikor majd három és fél évtized után bekövetkezett a rendszerváltás, és mindezek a célok megvalósultak” – fogalmazott.

A honvédelmi államtitkár hangsúlyozta: 1956 eszméi, eredményei a mai napig felelősséget rónak a magyar társadalomra. „Amikor ezekről a fundamentumokról, az önálló Magyarországról, a demokratikus berendezkedésről beszélünk, akkor olyan értékeket említünk, amelyeket nem csak kivívni volt nehéz, de megtartani is az. Ezen dolgozunk, ezen dolgozik az Magyar Honvédség is, ám ehhez a munkához nélkülözhetetlen a társadalom, a társadalmi szervezetek támogatása. A Magyar Honvédség a társadalomból építkezik, annak segítségét élvezi, amikor ezt a magasztos feladatot végzi. Ez lehet a jövő garanciája arra, hogy ezeket az értékeket megóvjuk és megőrizzük” - fejezte be beszédét Szabó István.

56-os_forr_szabh_emleknapja_unnepseg_kituntetesek_20211021_24 copy

Az eseményen Szabó István honvédelmi államtitkár és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese adott át elismeréseket. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. munkatársai közül Eszes Boldizsár nyelvi lektor és fordító, Ferenczi János, a Katonai Filmstúdió vezetője, valamint Abonyi György, a Térinformatikai osztály Kartográfiai alosztályának alosztályvezetője vehetett át elismerést.