Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egészség mindenkié – Afganisztánban is

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. december 9. 6:08

Minden országban, ahol állami egészségügy létezik, nehézségeket okoz a kórházak működtetése. Ez hatványozottan igaz Afganisztánra. Az elmaradottabb részeken gyakran még az áram és az alapvető higiéniai feltételek is hiányoznak, egy kórház működtetése pedig sok pénzbe kerül.

Pol-e Khumriban több államilag támogatott kórház is van, de léteznek magánkézben lévők is. A helyi textilgyár is üzemeltet egy kórházat, ami ugyanúgy működik, mint bármely másik, csak nem részesül az egészségügyet felügyelő minisztérium támogatásában. Mivel a biztonsági helyzet a gazdaságra is kihatással van, ezért egyre nehezebb működtetni a kórházat, ezért döntött úgy az AID for Life alapítvány és a magyar PRT, hogy támogatja az intézményt.

Az épületben sok olyan kihasználatlan kórterem volt eddig, ahol nem álltak ágyak, hiányos a gyógyszer- és a kötszer utánpótlás és gyakran hiánycikk egy oxigénpalack is, ami a komolyabb műtétekhez elengedhetetlenül szükséges. A közel tízezer dollár értékű adomány ágyakat, matracokat, kötszert és kórházi felszereléseket tartalmazott, ezek biztosítják, hogy a kórház tovább tudjon működni. A december 4-én tartott átadó ünnepségen a textilgyár igazgatója, a kórház igazgatója és a PRT-9 parancsnokhelyettese vettek részt. A helyiek óriási örömmel fogadták az adományt, mert tudják, hogy sok ember életét fogja megmenteni a jövőben.

1595911229