Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eget és a földet is kémlelték az attasék

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. november 12. 14:12

A Budapesten akkreditált katonai attasétestület tagjai – éves foglalkoztatási tervüknek megfelelően – november 12-én ellátogattak a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra.

A tizenhét országból érkezett huszonhárom attasé, illetve attasé-helyettese – köztük a testület doyenje Michele Fasciano ezredes, olasz véderő attasé – elsőként rövid tájékoztató hallgatott meg a Magyar Honvédség légierejének felépítéséről, az alakulat 1951-től kezdődő történetéről, illetve magáról a 360 hektáron elterülő bázisról. Az előadás keretében áttekinthették a Gripen-program alakulását, illetve az alakulat feladatait és a jövőre vonatkozó fejlesztési terveket is.

Hallhatták többek között azt, hogy 2009. végére a MiG-29-es vadászgépek kikerülnek a rendszerből, továbbá azt is, hogy a Gripen-század munkáját svéd szakemberek segítik. Az elméleti tájékoztatót követően a vendégek statikus bemutató keretében megtekinthették többek között a PETRA-szimulátort és egy szerelő-hangárt is, illetve testközelből ismerkedhettek meg a bázison rendszerben lévő merevszárnyasok közül a Gripennel, a MiG-29-essel, illetve az Albatrosszal.

fotók: Galovtsik Gábor